Wat kan je doen in mei: zet de bloempjes buiten

Weg met die dikke truien! Haal rokjes, shorts, T-shirts en je meest posh-e zonnebril uit de kast en laat de lente maar waaien. Schud meteen ook die deprimerende winterrestjes uit je plantenbakken en steek ze in een frisse lente-outfit – ’t is terrasjesweer voor iedereen.

Zeg niet te snel ’t is weer pastel

Van roze wordt iedereen vrolijk, zelfs mannen, dat is bewezen (al gebeurt dat bij hen eerder onbewust). Kom dus maar op met die roze bloemen, of het nu surfinia’s, ouderwetse balkongeraniums, miniroosjes of exotische hibiscussen zijn. Schrik trouwens niet als de hibiscusbloemen al na een dag afvallen, dat hoort zo; er komen gewoon weer elke dag nieuwe bloemen bij, de hele zomer lang.

Uni is passé

Mixen, die bloemetjes, hoe meer verschillende looks en kleuren, hoe beter. Maar maak het ook niet te psychedelisch, anders word je tureluurs van je eigen terras. Blijf in één stijl: allemaal pastelletjes bij elkaar, of net veel variatie in vurige kleuren, als pastel écht niets voor jou is. Maar geen vensterbanken vol met één soort rode geraniums of citroengele zinnia’s, no way.
DSC_0299 balkongeraniums
Neus open!

Anjers, die heb je nu nodig op je terras; wanneer die bloeien, ruik je de lente, letterlijk. En lavendel, om je alvast klaar te stomen voor de vakantie. Ben je meer een laatavondmens? Ga voor nachtjasmijn, dat is één van de sterkst geurende planten ter wereld. Wist je trouwens dat witte bloemen sowieso het meest geuren, gevolgd door roze en lichtgele?

Verbrande schouders

Auw! Verbrande schouders of een knalrode rug, dat doet serieus zeer. Ook je planten kunnen een zonneslag krijgen, als je ze plots in de felle zon zet. Begin voorzichtig aan, met een schaduwplekje, en verhuis ze dan beetje bij beetje samen met jouw ligzetel richting zon. Factor 50 voor planten, dat zou nog eens een uitvinding zijn.

DSC_0696 anjer geurOp de rem

Hoe zalig het zonnetje al schijnt, één nacht vorst kan je terras ruineren. Hou de weerman in de gaten; zodra hij het over ‘min’ heeft, is het tijd om je terras tijdelijk te ontruimen. Haal je planten ‘s nachts in huis en zet ze overdag weer buiten, tot het gevaar geweken is.

In ’t nieuw

Oude potgrond? Weg er mee, daar zit al lang geen leven meer in, laat staan de nodige portie lentevitaminen voor je planten. Vul je winkelkar met een flinke zak potgrond voor terrasplanten, en geef ze meteen een energieke start.

Lang leve de gaten

Een paar flinke gaten in de bodem van je potten, dat is wat je planten nodig hebben om een natte zomer te overleven. Want voor je het weet, dobberen je terrasschoonheden na een paar dagen Belgische regen in hun potten en verzuipen ze. Truc? Leg een omgekeerde potscherf over het gat, zo kunnen de wortels de boel niet dichtgroeien. Ben je in de zomer liever lui? Zet je bloemen dan in grote potten, of bloembakken in kunststof, die moet je veel minder vaak water geven.

Cocktail time

Bloemen doen vaak veel meer dan alleen maar mooi wezen – ze kunnen ook lekker smaken, als het moet. Bedien jezelf uit je bloemenbar en pluk wat goudsbloemen, Oost-Indische kers, lavendel, dropplant, rozen, madeliefjes en viooltjes. Versier er je slaatjes, fruitsla of favoriete cocktail mee; met de kleinste bloemen maak je geweldige ijsblokjes.   DSC_0635 calendula Beste Buren