Wat kan je doen in juli?

Keep calm (maar vergeet je terrasbloemen niet)

Natuurlijk wil je je terras netjes hebben, maar maak het jezelf gerust wat gemakkelijker. Houd je niet bezig met elke dag verwelkte bloemen uit te nijpen, knip gewoon elke week de langste uitgebloeide stengels af. Niets zo gemakkelijk als vloeibare meststof voor je terrasplanten. Een dopje elke 2 weken in het gietwater, en je planten kunnen er weer tegenaan. Onkruid of mos in de potten? Strooi een laagje fijne schors, cacaodoppen of lava bovenop de potgrond.

Op ’t ritme van de zee

Het is niet alleen op het strand eb en vloed, deze zomer gaat ook het water op je terras op en af. In je bloempotten, wel te verstaan. Die willen het allerliefst water krijgen volgens het eb-en-vloed systeem: laat de potgrond helemaal uitdrogen en geef dan rijkelijk water, in plaats van elke dag een beetje. In volle zomer giet je ’s morgens of ’s avonds, dan is de kans op verdamping het kleinst.

P1050805 douche

Vleugje Hawaii

Geen exotische vakantie in zicht? Haal dan een bosje Hawaii naar je terras. De hibiscus dankt haar flamboyant, tropisch imago aan haar exotische bloemen in allerlei tinten rood, oranje, geel, paars, roze of wit. De spectaculaire bloemen bloeien meestal maar een dag, maar er komen wel elke dag nieuwe bloemen bij, een hele zomer lang, tot in oktober. Bingo!

DSC_0177 hibiscus

DSC_0069 hibiscus

DSC_9947 hibiscus

Zomergeurtje

Wanneer zit je het vaakst op je terras? Juist, ’s avonds. Wat heb je dan aan bloemen die overdag ruiken? Kamperfoelie geurt pas echt goed tegen de avond – zet deze klimplant tegen een muur en valavond wordt heerlijk zoet. Ook siertabak laat tegen de avond z’n geuren in alle hevigheid los, net als de teunisbloem, met licht citroenaroma, en de nachtviolier, met pittig kruidnagelparfum. Wist je trouwens dat witte bloemen het vaakst geuren, gevolgd door roze en lichtgele?

Planten klimmers kamperfoelie

Love is in the air

Maakt de zomer je romantisch? Dan zijn de vuurrode bloemen van Brandende Liefde misschien iets voor jou? Of de passiebloem? Zorg dat je op een hete zomeravond een vuurwerkplant op je terras hebt staan. Dan geeft de etherische olie die in de bloemen zit écht blauwe vlammetjes. Eentje om mee te scoren.

DSC_0605 passiebloem

DSC_2738 brandende liefde

DSC_7689 vuurwerkplant

Hot, hotter, hottest

Heb je zo’n terras waar het hartje zomer snikheet wordt? Kleine koertjes tussen 4 muren kunnen net oventjes worden. Geen plek om overdag te gaan zitten, laat staan dat je planten het hier uithouden. Maar dat is buiten de vetplanten gerekend. Een topzonneklopper als Sedum geeft geen krimp in de blakende zon. En als je hem een keer vergeet water te geven, is het ook niet erg.

DSC_0059 Sedum vetplante

DSC_0538 sedum vetplantje

DSC_0735 Sedum vetplantje

Brandalarm?

“Geef in de zomer nooit water bovenop je planten. Als de zon op de waterdruppels schijnt, brandt ze gaten in de bladeren.” Een hoax! Heb je ooit al eens in de natuur brandgaten in bladeren gezien? Natuurlijk niet! De waterdruppels verdampen veel sneller dan dat ze als vergrootglas werken. Al is het wel efficiënter om het water aan de voet van je planten of in het schaaltje te gieten, dan verdampt het minder snel.

DSC_0072 water blad

P1020318 waterdruppels