Mix & Match

Planten zijn echte sociale wezentjes: met een toffe buurman (of buurvrouw?) aan hun zijde groeien en bloeien ze zoveel enthousiaster. En samen zijn ze ook sterker: geen bladluis die nog in de buurt durft te komen van zo’n topduo.

Goudsbloem goud waard

Kreunen je rozen elk jaar onder een bladluizenplaag? Plant er goudsbloemen onder; lieveheersbeestjes en zweefvliegen zijn dol op die feloranje bloemen bomvol stuifmeel. Ze komen er royaal van eten, en droppen als dank hun eitjes in de bladluizenkolonies op je rozen. Waarna de larven hun buikje vol eten met bladluizen, en je roos al gauw weer straalt als tevoren. Zaai regelmatig goudsbloem, tussen mei en augustus, zodat er altijd bloemen bloeien – deze insectenmagneet mag echt niet in je tuin ontbreken.

Calendula

Een uit de duizend

Ook duizendblad trekt met haar felle bloemen galmuggen, lieveheersbeestjes, roofmijten en sluipwespen aan, die je met plezier van een hoop bladluizen verlossen. Bovendien is duizendblad ook een geboren verpleegster, en helpt ze de planten in haar buurt om ziekten te weerstaan. Rozen die naast duizendblad staan, zouden zelfs lekkerder en intenser geuren. Ook petunia’s , die geweldige zomerbloeiers, houden hun buren gezond. Zet er in elke zomerbloembak minstens één; kleurtjes genoeg om uit te kiezen.

Lieveheersbeestje

Superstinkertje

Dat stinkertjes met hun wortels bodemaaltjes doden, wisten we al, maar nu blijkt ook dat ze hardnekkig en woekerend onkruid om zeep helpen! Plant Tagetes minuta, een stinkertje met kleine, roomwitte bloempjes, op de plekken waar je last hebt van akkerwinde, kweekgras (‘peeën’) of zevenblad.  Hun wortels verspreiden een giftige stof die de groei van die hardnekkig onkruiden stil legt en hen uitroeit, zonder dat andere planten er last van hebben. Let op, dit Mexicaans stinkertje wordt wel hoog (1 tot 1,5 meter) en breed (45 centimeter): voorzie er dus wat plaats voor. Het mag pas na 15 mei naar buiten.

gevulde Petunia_399x600
Tiptop duo

Planten zijn bijzonder solidair in de verwoede strijd tegen agressieve insecten. Bonenkruid houdt met z’n sterke geur de zwarte bonenluis weg van de boontjes in je moestuin, en hysop tussen de bloemkolen brengt de koolvlieg zodanig in de war dat ze op een afstand blijft (en geen eitjes op de koolbladeren legt, oef). Siertabak en de sterk geurende Artemisia beschermt planten tegen rupsen, stinkertjes in de serre houden de witte vlieg weg van de tomaten en lavendel weert met z’n sterke geur de bladluizen van rozen: stuk voor stuk tiptop duo’s !

Lavendel