Laatste terrastoetje

Hoe zalig het herfstzonnetje ook kan schijnen, echt terrasjesweer is het nu niet meer. Maar laat je terras vooral niet verpieteren tot een hoopje bruine stengels! Houd het levendig, en geniet nog wekenlang van dat heerlijke herfstgevoel. Desnoods van onder je knusse cocoondekentje…

Indian Summer

Je balkon mag dan misschien niet meteen de prairie zijn, dat betekent niet dat je er geen flinke grassenschwung mag aan geven. Speel copycat van de echte prairie, en zet een paar vlammende aren in een pot. Het paarse lampenpoetsersgras straalt zo’n Indian Summer look uit dat je er gewoon niet aan kunt weerstaan. Ook al heeft hij wel een beetje TLC (Tender Loving Care) nodig, wanneer het flink koud wordt. Zet hem dan op het warmste plekje van je balkon en wikkel er een fleece dekentje rond, tot de vorst is overgewaaid. Geef alleen water als de grond helemaal droog staat.

dsc_0460-pennisetum dsc_0473-paars-lampenpoetsersgras

Primo Pistache!

Geen betere terrasgezel in de herfst dan een flinke pot chrysanten. Maar niet eender welke! Laat die oranje en andere typische chrysantentinten even voor wat ze zijn, en pak meteen fel uit, met fluogroen, of een van die heerlijk frisse pistachekleuren. Natuurlijk zet je ze in een bijpassende pot – als je knalt, moet je flink knallen. Geef ze als het niet regent elke dag water; zolang het niet gaat vriezen blijven deze enthousiastelingen non-stop bloeien.

dsc_0450-chrysant-primo-pistache

Bamboebos(je)

Lijkt bamboe jou iets voor het oerwoud, of voor een immense tuin? Niets van aan, deze Oosterse schone doet het ook geweldig in een grote pot of bak. Je schermt er je terras héél efficiënt mee af (privacy!), terwijl de bamboe zachtjes met de wind mee wiegt, en je je zo, zelfs middenin de stad, toch een beetje in het bos waant. Kies een soort die in de winter z’n blad houdt (Fargesia rufa is gewoon de beste, schrijf het op), en kies er een mooie strakke zwarte bak bij, of een met roest-look. Geef zeker elke week flink water. Als je de grond te droog laat staan, gaat je bamboe in droogtealarm en krult hij z’n blaadjes op – wedden dat je er dan snel met je gieter bij bent?

dsc_0421-bamboe dsc_0776-bamboe

Pluisje

Clematis zijn echt tuinlievelingen, maar laat het niet aan je hart komen: ze doen het ook geweldig in een pot op je terras. Laat ze tegen een steun of tegen een muur klimmen, en trakteer jezelf deze herfst op een geweldig pluisjesfestival. Geen paniek, het zijn niet zo’n pluizen die je huis binnenvliegen; deze wondermooie dotjes blijven de hele winter keurig hangen, als een geweldige kerstversiering in spé. In de lente geef je ze een flinke schep plantenvoeding, voor een nieuw en enthousiast bloeijaar.

dsc_0692-clematis-bill-mackenzie-agm-enz dsc_0695-clematis dsc_0696-clematis-herfst

Quick fix!

Nog een kaal plekje op de vensterbank? Een zakje verse potgrond en wat klimop en mini-sparretjes, en je uitzicht kleurt de komende maanden weer fris groen. Geef zeker elke week water; de regen komt zelden tot aan de vensterbank. Pimp je sparretjes rond kerst met wat takken rode bessen of rozenbottels, en kleine LED-lampjes: feest!

Fijnspar (Picea)© Mooiwatplantendoen.nl