Knotsgekke knollen

Bloembollen zijn gedroomde planten voor tuiniers zonder tuin. Een paar potten, en je bent vertrokken. Geen gegraaf en gespit en vuile handen: gewoon de bol midden april in de potgrond stoppen, water geven en wat geduld hebben. Zomerbloembollen hebben een paar weken tijd nodig om hun draai te vinden, maar wanneer ze uit hun voegen (eh, bol) barsten, is er geen houden meer aan.

Bizarre bollen

Een dahliaknol lijkt wel een kleine zoete aardappel, de bol van een gladiool doet aan een ui denken, begonia’s zien er uit als harige truffels en Crocosmia als rare platte vijgen die aan elkaar plakken. Niets appetijtelijks dus, maar wie kan het wat schelen? Ze moeten toch gewoon de grond in, en soms flink diep ook: gladiolen en Crocosmia plant je 10 cm diep; dahlia’s en begonia’s zijn claustrofobisch en liggen liever onder een dun laagje aarde. Midden april stop je ze in de pot, met het puntje naar boven, in mei duikt het eerst groen op. En dan is het wachten op het Grote Spektakel.

knotsgekke bloembollen

 

Knalknollen

Zuurstokkenroze, warm wijnrood, knallend citroengeel of Hollands oranje: met zomerbloembollen kun je zo hard uit je dak gaan als je maar wilt. Zelfs een tikje exotisch, want veel van die bollen hebben immers tropische roots. Het zijn stuk voor stuk zonnekloppers, al trekt de knolbegonia zich liever terug onder een streepje schaduw.

Klaar voor een vurig zomernachtboeket? Zet de cactusdahlia ‘Nuit d’Eté’, Crocosmia ‘Lucifer’ en de gladiool ‘Robinetta’ bij elkaar, op je terras, en straks ook in een vaas, voor een passioneel interieur.

Agapanthus

Agapanthus

Statige chique

Geen zotte Braziliaanse carnavaltoestanden voor jou? Rustige types zullen het zeker vinden met de Afrikaanse lelie (Agapanthus), of de statige sierui (Allium). Superelegant, zijn ze alle twee, met echte wow-bloemen op statige stelen, in delicate tinten blauw en paars (en wit, al oogt dat wel wat saai). Zet een royale pot vol Agapanthus op je terras en drop wat sieruien in de tuin, knal in het zicht – deze ladies op hoge hakken willen gezien worden! Combineer ze met tuingeraniums of siersalies, zoals Salvia nemorosa ‘Caradonna’.

Sieruien

Sieruien

Ananas?

Te serieus? Met een ananasplant (Eucomis) of een Bulgaarse ui (Nectaroscordum siculum, probeer het vooral niet uit te spreken) valt er anders wel wat te lachen. Gekke planten zijn het, met een totaal misleidende naam. Want een ananasplant heeft niets van doen met de échte ananasplant, al lijken haar bloemen wel een beetje op een smal ananasje. En wat die Bulgaarse ui met een ui te maken heeft, is ons een raadsel. Deze mysterieuze sprookjesbloem heeft nog het meest weg van een minizweefmolen voor elfjes. Zet je ananasplant in een pot, vol in het zicht, zodat zeker niemand het spektakel mist; de Bulgaarse ui doet liever z’n ding in de tuin.

gladiolen

gladiolen