Wat kan je doen in juni: het terras op!

Juni: de zomer staat voor de deur en de kans op terrasjesweer vergroot: ook thuis! Ontdek snel wat je in juni zoal kan doen op je terras of balkon.

Olé, olé!

Zelfs al snap je geen jota van voetbal, natuurlijk supporter je voor de Rode Duivels op het EK! En daar horen véél rode gadgets bij. Zet je terras mee in vuur en vlam, met knallende bloemen en vurige planten. Of ga op zoek naar de meest geweldige tricolore klimplant ooit, Tropaeolum tricolor, een zusje van de lekkere eetbare Oost-Indische kers. Als onze Duivels hier niet mee scoren…

DSC_0671 Vurige voetbalbloemen

Knuffelplantjes

Ben je ook zo’n knuffelbeest? Hou je van zachte kussens, aaibare dekentjes en knuffeltruien? Dan zijn aaibare planten echt iets voor jou. Zalig zachte ezelsoren, fluwelige zilversalie, licht behaarde toorts, wollige Bugs Bunny grasaartjes, … van zo’n schatjes kun je gewoon niet afblijven. Zet ze dicht bij je luilekkere terraszetel of bij je relaxbank, zodat je ze op elk moment kunt aaien. Wist je trouwens dat planten sterker worden van een zachte knuffel, af en toe?

DSC_0226 aaibaar grasaartjes

Bos op ’t balkon

Geen zon? Niet getreurd, in het bos valt er ook maar heel weinig licht, maar hoe mooi kan het daar niet zijn? Verzamel planten die dol zijn op schaduw. Varens, hosta’s en meiklokjes voelen zich opperbest in een pot en toveren je stadsplekje of betonkoertje om tot een heerlijk groen boshoekje. Low budget? Zet je kamerplanten op je schaduwterras; ficussen, bromelia’s en orchideeën vinden zo’n jungleplekje met niet te veel zon geweldig.

DSC_0119 bossfeertje

Muggenmagneet

Argh, muggen, wat kunnen die je terrasplezier verpesten! Laat je niet doen en ga recht in de aanval met etherische oliën van eucalyptus en lavendel, die brengen muggen serieus in de war. Ruk geurkaarsen aan, daar hebben muggen ook een hekel aan; zet ze wel binnen de 2 meter van je plek, anders helpt het niet. Gooi gerust flinke bossen rozemarijn op de barbecue; dat ruikt bovendien zalig lekker. Maar het meest efficiënte middel is nog altijd kattenkruid – dat vinden muggen werkelijk walgelijk. Best wel grappig, want katten zijn er net zot van. Zet genoeg potten kattenkruid op je terras, in de zon; de paarsblauwe lavendel-lookalike bloemen ogen nog geweldig mooi ook.

DSC_0588 Nepeta kattenkruid tegen muggen

Cupcake truc

Vind je het planten in een bloembak ook zo’n smosboel? Pas de cupcake truc toe! Leg een laagje potgrond in de bak, zet er de lege potjes van je plantjes in en vul de bak helemaal op met grond. Duw wat aan – gek zicht, met die lege potjes, maar doe het maar gewoon – haal er de potjes voorzichtig uit en plant dan je plantjes (zonder pot) in de voorgevormde gaten. Doe er nog wat aarde bij, schud de bak op, ga er met de gieter over en klaar is kees. Geef toe, nog makkelijker dan cupcakevormpjes vullen!

Zon zonder zon

Ze groeien allergemakkelijkst, zorgen voor een spectaculair effect en brengen zelfs op de meest regenachtige dag de zon op je terras. Koop (of zaai: nog beter, en supersimpel!) wat lage zonnebloemen en geef ze een stevige, liefst brede, pot op je terras. Eentje is geentje, maak er een collectie van. En neen, ’t zijn niet allemaal van die hardgele.

?????????