Wat kan je planten in mei?

Mei is het moment om je terras in zomerse sferen te brengen. In tuincentra en bloemenwinkels puilen de rekken uit met prachtige planten die van je bloembak moeiteloos een bonte boel maken. Tijd om je terras te pimpen!

 


Eenjarigen vs. vaste planten

Zowel eenjarige plantjes en vaste planten kan je in een bloembak zetten. Zoals je wel kan afleiden uit de naam, leven eenjarige plantjes maar één jaar. Maar tijdens dat jaar bloeien ze enorm intens. Als je steeds uitgebloeide bloemetjes weghaalt, geniet je er de hele zomer van. Het zijn ook echte koukleumpjes. Je kan ze dus pas buiten zetten na de laatste vorst (na half mei). Vaste planten leven jaar na jaar verder en moet je niet elk jaar vervangen.

Soort zoekt soort

In je bloembak zet je best plantjes met dezelfde behoefte bij elkaar: zonnekloppers, schaduwplanten, dorstige planten… Op het gebied van kleuren kan je je helemaal laten gaan. Ga voor ton-sur-ton of maak er een bonte boel van! De mogelijkheden zijn eindeloos…

TIP: Ga niet alleen voor knallende bloemen, maar zet er ook een grasplant of plant met mooi blad bij. Zo is je bloembak ook mooi als je bloemen zijn uitgebloeid.

Viva vintage

Begonia’s, dahlia’s, fuchsia’s en geraniums hebben een heerlijk ouderwetse uitstraling. Je vindt deze soorten in een waaier van kleuren en vormen. Grote of kleine bloemen, staand of hangend… keuze genoeg! Deze retroplanten zijn prachtig in bakken en potten met een vintagelook. Denk maar aan oude theeblikken, koekendozen, wijnkistjes…

La vie en rose

Houd je meer van de romantische stijl? Ga voor verweerde potten in vergrijsde tinten of rieten manden. Combineer ze met bloemen in pasteltinten zoals poederroze en vanillegeel. De Franse geranium is een echte tuinklassieker die je maandenlang verwent met rode, roze, witte, oranje of lila bloemen. Osteospermum lijkt wat op een madeliefje en vind je in het zachtgeel, oranje, wit en paars. De bloemetjes sluiten zich als de zon verdwenen is. Petunia’s vind je al sinds jaar en dag op terrassen. En terecht! Van mei tot oktober pronken ze met schattige trompetachtige bloemen. Je vindt ze trouwens in alle kleuren van de regenboog.

Schaduwliefjes

Vertoeft jouw terras het grootste deel van de dag in de schaduw? Geen nood, ook voor jouw terras zijn er planten in overvloed. Denk maar aan de knappe hosta’s met hun heerlijke grote bladeren. De forse ‘Big Daddy’ voelt zich perfect thuis in de schaduw. Vlijtige liesjes (Impatiens) hebben weinig zon nodig en bloeien probleemloos tot oktober. Je vindt haar in alle kleuren, behalve blauw en geel. Ook hortensia’s zijn in hun nopjes met een schaduwplek.

Miniterras met maxi-allures

Zelfs op het onooglijkste terras kan je aan de slag. Werk bijvoorbeeld in de hoogte met een plantenrekje of hangpotten. Er zijn zelfs handige potten en plantzakken te koop die je over je ballustrade kan hangen of aan je muur kan hangen.

Geen idee hoe je je plantjes in de bloembak moet zetten? Geen probleem! Daar hebben we deze handige stap-voor-stap-handleiding ‘plantjes potten’ voor.