Wat kan je doen in augustus?

’t Is zomer, ’t is vakantie, ’t is tijd om te genieten!

Mexicaanse furie

Het Mexicaans madeliefje is me er nogal eentje! Zodra het een droog plekje in de zon vindt, strekt dit schattig plantje zich uit voor een zalig zonnebad. Of dat nu in het grind is, of tussen de kieren van een pad, het maakt niet uit! Een beetje stresserend voor wie z’n terras of tuintje spic en span wil houden, maar wie een beetje chill tuiniert, vindt deze rondwandelende zonneklopper geweldig. Of hou hem in een pot en met maximum een keer per week water is dit madeliefje tevreden.

DSC_0084 Mexicaanse madeliefje

DSC_0645 Mexicaans madeliefje

Vlinderverleidtrucjes

Mis je wat vlindergefladder op je terras? Geen probleem! Je hebt namelijk niet veel bloemen nodig om vlinders te lokken. Zet een paar vlindermagneten in een pot, en let maar eens op. Oregano, dat lekkere pizzakruid, is alvast een topper. En de dropplant, die zo heerlijk naar drop en anijs ruikt. Hemelsblauwe siersalie: prachtig! Of de supersierlijke ijzerhard; daar zijn koolwitjes gewoon verliefd op. Eén regel: zet je planten in de zon. Vlinders moeten niets van schaduw hebben.

DSC_0564 dropplant vlinder

DSC_0481 koolwitje Verbena bonariensis vlinder

DSC_0349 oregano vlinder

DSC_0512 vlindertje sierdistel

Tuintheetje

Geef toe, het oogt geweldig cool om verse bloemen in je thee te doen. Of in een ijsblokje, als het heel heet is. Veel heb je niet nodig. Overgiet één roos met een liter heet water, laat 6 uur trekken en drink je rozenthee fris op. Moeilijker dan dat is het niet. Pimp je thee met wat extra gedroogde hibiscusbloemen, en hij kleurt nog prachtig rood ook.

DSC_0799 thee tuin

DSC_0737 Honorine de Brabant roos Thee tuin

Binnen? Buiten? Beide!

Soms moet een mens eens zot doen. Zoals: een reuzeplant kopen. De rijstpapierplant is een zalig zotte reus. En handig! In de zomer buiten, in de winter binnen, zo simpel kan het zijn. ’t Is wel wat sleuren met de pot, maar zet er wieltjes onder, en ook dat probleem is opgelost. Wie weinig zon op z’n terras heeft, zit met deze tetrapanax gebeiteld. Zonnekloppers: gelieve zich deze keer te onthouden, sorry. Geef je nieuwe XL vriend wel minstens één keer week flink wat water!

DSC_0341 tetrapanax

DSC_0345 tetrapanax

Vijgen? Supersimpel!

Oké, oké, op een minibalkon gaat het niet lukken, maar op een terras van een beetje afmetingen of in een tuin met een zonnige muur kweek je wél je eigen vijgen. En ja, zelfs in een Belgische kwakkelzomer rijpen ze probleemloos. Weinig mest, maximum een keer per week begieten en het lukt. Alleen opletten met een piepjonge vijgenboom in een pot, die haal je ’s winters best vanaf -5 °C naar binnen.

DSC_2242 vijg

DSC_0135 vijg

Oeps

Beetje te veel vakantie gehouden, en staan je bloembakken er lichtjes verwaarloosd bij? Red wat er nog te redden valt. Knip alle verwelkte bloemen en vergeelde bladeren af en geef vloeibare mest voor terrasplanten, en 2 weken later opnieuw. Zijn ze al te ver heen, vervang ze dan, er komen nog 2 maanden met veel zonnige terrasdagen aan. In het tuincentrum vind je nu al een heel nieuw assortiment, met miniasters, kleine chrysantjes in vrolijke kleuren, en  hemelsblauwe hoornviooltjes. Geef ze de eerste weken na het planten elke 3 dagen water.

DSC_0270 Aster bloembakken

P1090879 aster bloembakken

DSC_0618 Herfstviooltjes bloembakken