Vintage flowers

De vergeten groenten, die kennen we ondertussen wel al, maar wist je dat er ook een hele generatie vergeten bloemen staat te popelen om herontdekt te worden? Van die zalig ouderwetse ‘bommaplanten’, maar dan wel een stuk sexier dan die eeuwige vrouwentongen. Bloemen zonder omkijken, maar wel goed voor een hele zomer bomvol kleur in de tuin of op je balkon: zoetgeurende anjertjes, gele, oranje en roestbruine muurbloemen, goudsbloemen en vlasleeuwenbekjes, geurende violiers en amandelroosjes in de vrolijkste snoepjeskleuren.

Wablieft?

En dan die namen! Want neen, bomma’s spreken natuurlijk nooit over anjers maar over genoffels, fuchsia’s worden bellenplanten (redelijk duidelijk, met al die klokjes) en muurbloemen veloerkes (omwille van de fluwelen bloemen). Al noemen sommige bomma’s ze ook wel eens stoffelierkes of groffeliers, maar niemand weet waarom. Vlas(leeuwen)bekjes waren gaperkes – dat heb je dan wanneer je als bloem je mond wagenwijd open zet. En wat dacht je van nonnebloemen (bloembakgeraniums), pispotten (Petunia’s ), rijstebrij (Arabis caucasica) en het pantoffeltje of portemonneeke (Calceolaria)? Een ding is zeker: die nostalgische bloemen zijn allesbehalve saai.

DSC_2822 bommabloemen sfeerbeeld

Retro rocks

Of je groene vingers moet hebben of veel tijd? Beslist niet. ‘De bomma’ had echt wel wat beters te doen dan zich uitgebreid om haar bloemetjes te bekommeren. Plantrekkers moesten het zijn, bloemen zonder grillen, die je makkelijk zelf kon zaaien, en waar je het hele seizoen lang geen omkijken naar had. Bloemen waar maar heel weinig onkruid onder kan groeien, maar die wel een zomer lang stralen en er het jaar daarop ook gewoon weer staan. En neen, ‘de bomma’ plantte of zaaide ze echt niet toevallig aan de rand van haar moestuin – ze wist maar al te goed dat al die bloemen veel hommels, bijtjes en vlinders aantrekken, en zo de oogst bevorderen. En ’t was nog gemakkelijk ook, om en passant wat bloemen af te knippen voor in een vaas, als je toch de moestuin in moest om soepgroenten.

DSC_0103 leeuwebekjes grootmoeder

Zaai de zomer

De meeste bommabloemen zijn eenjarig, tweejarig of kortlevend, maar ze zaaien zich zelf wel spontaan uit waardoor je elk jaar opnieuw gratis en voor niets weer bloemen hebt – als dat niet zuinig en gemakkelijk is. Zaai muurbloemen (Cheiranthus cheiri), goudsbloemen, vlasleeuwenbekjes (Linaria maroccana), violiers (Matthiola incana) en amandelroosjes (Clarkia elegans) in maart of april in potjes op de vensterbank, ofwel vanaf mei direct in de volle grond. Anjers en de lavendelblauwe randjesplant (Aubretia) zijn vaste planten, die elk jaar probleemloos terug komen: ze houden van een droog, wat kalkrijk plekje en héél veel zon. Aubretia groeit zelfs gewoon op een oud brokkelmuurtje. Heb je een vochtige tuin of een balkon met meer schaduw, zet er dan liever pantoffelplantjes; die vinden al die zon maar niks.

 eenjarigen grootmoeder