Zo krijg je meer beestjes in je tuin

Lijken er maar geen toffe vogeltjes, mooie vlinders en lieveheersbeestjes in je tuin te willen wonen? Zorg voor een lekker buffet, een zacht bed en knusse plekjes, en je tuin wordt snel een héél populair dierenhotel.

Waarom insecten naar je tuin lokken?
Van hun looks moeten de meeste insecten het niet hebben, maar hun vraatzucht maakt ze wel supernuttig in de tuin. Wanneer de lieveheersbeestjes, oorwurmen of zweefvliegen hun mondje opentrekken, zijn de bladluizen serieus de klos. Op wespen zitten we niet te wachten maar laat die bijen, hommels en vlinders maar door de tuin zoeven. Elk bloempje dat ze bezoeken, geeft nog meer bloemen, besjes en groenten. Maak plaats voor de egel, dat is zowat de beste slakkenopruimers die je je maar kunt dromen.

Annie 0102 vogelnest in appelboom - Beestige Bucket

Hoe doe je dat?

Een donkere, saaie muur in de schaduw? Plant een klimop of een klimhortensia: hier kunnen vogels en insecten zich prima verstoppen. Zet één vlinderstruik; het levert je een gratis ticket voor de grote live zomervlindershow op, die loopt van mei tot november. Laat een strookje gras groeien, dat is de hemel op aarde voor mussen, bijen, hommels, sprinkhanen en vlinders; tal van kevers en vogels komen er zaden en insecten smullen. Palm een zonnige m² tuin in voor margrieten, klaprozen, korenbloemen, duizendblad, muskuskaasjeskruid… Met 2/3 doorlevende soorten en 1/3 eenjarige akkerbloemen heb je een zomer lang kleur en veel nieuwsgierige, nuttige tuinbezoekertjes.

 

DSC_2130 Bloemenweide klaprozen Beestige Bucket

 

Self service

Vlinders zijn zot van kruiden. Plant venkel, tijm, munt, dille, engelwortel en oregano, daar kunnen ze gewoon niet af blijven. Heb je geen tuin, dan kweek je ze toch gewoon in pot? Staat er al een roze hemelsleutel (Sedum) in je tuin? Die bloeit pas aan het eind van de zomer, precies op het moment dat de nectar voor hommels, bijen en vlinders wat schaarser wordt. Merels en lijsters zijn geweldige slakkenopruimers: lok ze je tuin in met lijsterbessen, meidoorn, hulst, klimop en dwergmispel. Laat in de herfst de uitgebloeide bloemen van zonnebloemen, kaardenbol, dropplant, grassen en sierdistels staan – vinken, mezen en sijsjes komen er eiwitten tanken voor de winter.

 

DSC_0082 vlinderstruik Beestige Bucket

 

Slaap zacht…

Afgevallen bladeren, dode takken? Gooi ze op een hoop in een hoekje en wacht af: dit wordt de lievelingswoonplek van lieveheersbeestjes en oorwurmen, en de slaapplaats van een egel.

Laat één brandnetel staan. Niet in je borders natuurlijk, maar ergens waar het niet meteen opvalt. Dagpauwogen (en andere vlinders) gebruiken ze als kraamkliniekjes. En natuurlijk hang je nestkasten voor koolmeesjes (zo’n familie eet tot 50 kilo rupsen per jaar!), bouw je een insectenhotelletje of toch minstens een woonplek voor solitaire bijen: die zetten regelmatig bladluizen op hun menu. Vergeet de vlinders niet! Voor die paar soorten die hier overwinteren, hang je een vlinderhuisje op. De rest trekt naar het Zuiden – gelijk hebben ze!