Steek je kot in ’t groen

Je bed en de zetel zijn geïnstalleerd en op je bureau prijkt al een stapel cursussen, maar ziet je kot er ook al een beetje gezellig uit? Tijd voor een groene boost! Met een paar toffe (en sterke!) planten wordt je kot pas écht van jou.

Geen groene vingers? Niet nodig, er zijn genoeg studentenproof planten die tegen een stootje kunnen. De ideale groene kotgezel stoort zich niet aan wat minder licht, mort niet (meteen) wanneer hij een tijdje geen water krijgt, en verbijt eenzame weekends. Laat breekbare kasplantjes links liggen en kies meteen een paar stoere exemplaren, die zich opperbest voelen in de stadsjungle van een studentenkot.

Pannenkoeken-hit

De pannenkoekenplant is zo geliefd bij studenten dat ze zelfs een eigen Facebookpagina heeft. Met haar groene ronde pannenkoekblaadjes op hoge steeltjes (al zien sommigen er een schotelvormige ufo in) oogt ze bijzonder aaibaar. Maar het allerleukste is dat een mamaplant ‘kleintjes’ vormt, die op zich weer een nieuwe plant worden. Ineens heb je een hele familie om je gezelschap te houden! Of deel er een aantal uit, je populariteitsgraad gaat gegarandeerd 10 punten de hoogte in. Veel zorg heeft dit trendplantje niet nodig; een niet te donker plekje is prima; geef je pannenkoekjes wel elke 5 dagen water!

dsc_0721-pannenkoekenplantdsc_0724-pannenkoekenplant-kopiedsc_0738-pannenkoekenplant

Oma’s aan de top

Verstrooide professors die hun planten vaker wel dan niet vergeten water te geven, nemen beter een paar sanseveria’s. Die vrouwentongen verhuizen dezer dagen vlotjes van de oma naar het kot, waar ze met hun lange, stijve bladeren meteen een gordijn uitsparen. Ze zijn ijzersterk, kunnen zowat overal staan en trekken zich van temperatuurschommelingen niets aan. Elke 2 weken water geven is ok – dat moet de meeste verstrooide geest toch lukken? Neem je sanseveria af en toe eens mee onder de douche, zo’n ontstofmomentje vindt deze retroplant geweldig.

vetplant_interieur_zonder-logo30_1024x683

Prikkelend vriendje

Een kot vol zon? Hoe vettiger, hoe prettiger! Vetplanten en cactussen in alle vormen en maten doen het geweldig in een droge en bij momenten hete kamer. Bovendien zijn het helemaal geen dure planten; een collectie kleine cactussen past perfect in een studentenbudget. Zet ze in een paar kleurrijkepotjes, en je kot ziet er op slag een pak vrolijker uit. Elke week een klein slokje water, meer is er niet aan. Zo’n oppepper tussen het blokken door, dat kan elke student gebruiken.

dsc_0633-cactus

Muggenkiller

Houd het niet te serieus – je cursussen zijn al saai genoeg – en verras je kotgenoten met een paar vleesetende planten. Ze zijn bijzonder fascinerend om naar te kijken en eten ook echt insecten! Zoals muggen, of fruitvliegjes op die overrijpe bananen. Voor je vingers hoef je geen schrik te hebben. Zorg er wel voor dat die carnivoren in de zon staan, en altijd regen- of flessenwater hebben (kraanwater bevat te veel kalk) – aan droge voeten hebben ze een hekel. Begin met een of twee exemplaren, en breid dan geleidelijk uit. Zet je planten bij elkaar, zo houden ze het vocht in de lucht beter vast en drogen ze niet zo snel uit. Bovendien valt je blik al sneller op een groepje planten dan op een eenling, en is de kans kleiner dat je ze vergeet water te geven.

dsc_0144-vleesetende-plantdsc_0145-vleesetende-plant

Je studeert beter!

Ben je niet zo’n plantenmens? Weet dat een plant op je bureau de lucht zuivert én je studieprestaties verbetert; je zou 15% productiever worden met groen voor je neus. Bovendien hebben planten een rustgevend effect, en kun je er, als de eenzaamheid toeslaat, een babbeltje mee slaan of er je les tegen opzeggen. Altijd interessant, als  ‘den blok’ begint.