Exotisch en eclectisch. Met planten breng je de zon én meer kleur in huis.

Kamerplanten hebben licht nodig om te groeien. Toch zijn er een aantal soorten die perfect gedijen met wat minder licht. Hoog tijd om dat donkere hoekje in je interieur te transformeren tot een echte blikvanger. Met de exotische en eclectische stijl haal je niet alleen planten, maar ook meteen de zon eén kleur in huis. Deze trend is niet duur, makkelijk én goedkoop. Door verschillende kleuren, prints, stijlen en nieuwe met tweedehands vondsten te combineren, kan je een sfeer creëren die helemaal naar je zin is.


Kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Deze kamerplanten hebben niet veel licht nodig om te groeien: Aglaonema (Chinees groen), Dracena (Drakenboom), Fittonia (mozaïekplant), Hedera (klimop) en Philodendron monstera (gatenplant). Los van de monstera, is het aanbod enorm gevarieerd en zijn er meerdere soorten en kleuren beschikbaar.
aglaonema + fittonia
Enkele handige tips:

  • Bontgekleurde planten hebben meer licht nodig dan donkere varianten.
  • Beter te weinig water dan te veel. Uitzondering is de Fittonia die veel water nodig heeft. Als planten te droog staan, zullen ze dat zelf aangeven door slap te gaan hangen of door krullende bladeren.
  • In de zomer hebben planten meer water nodig dan in de winter.
  • Een goede afwatering is belangrijk. Wortels mogen niet te lang in water komen te staan. Zorg voor een potje waaruit het water goed weg kan.
  • Het is aangewezen deze planten regelmatig te benevelen.
  • Vergeet ook niet de bladeren af te stoffen met een vochtige doek.

fittonia

Tafeltje-dek-je

Eenmaal je de juiste kamerplanten in huis hebt gehaald, kan het decoreren beginnen. Om meer diepte en volume te creëren, ga je op zoek naar allerlei volumes en objecten waarop je planten kan plaatsen. Tafeltjes, krukjes, stoeltjes, houten kratjes, stapeltjes boeken of magazines zijn ideale plantenhouders. Bij traditionele plantencontainers denken we aan bloempotten, maar wat dacht je van een vaas, een koffiemok of een rieten mand? Hou bij de keuze van de container een goede afwatering in het achterhoofd. Soms is het handig om de plant in het plastieken potje te bewaren, in plaats van het te verpotten in losse grond.

dracaena + monstera

Tip: Start je compositie met het plaatsen van de grootste plant (Philodendron monstera) en gebruik kleinere exemplaren op de grond of op tafeltjes om het geheel mee af te werken. Hoogteverschillen en diepte bereik je door te spelen met verschillende tafels, containers en kleuren.

3K5A04973

Laat je interieur knallen

In de exotische en eclectische stijl draait alles rond kleur. Tropisch groen komt mooi tot zijn recht tegen een gekleurde achterwand, een wandpaneel, een kamerscherm, een groot blad papier, een poster of behangpapier. Maar ook met gekleurd textiel, bedlinnen en decoratie accessoires kan je snel meer kleurvariatie in huis halen. Stap af van een sober kleurenpalet. Durf en ga voluit voor kleur. Exotische en botanische prints zijn volop in en onmisbaar als finishing touch in je interieur. Knallen is de boodschap!

monstera