Een interieur vol bloemen en planten bij illustratrice Eva Mouton

Ze heeft iets met illustraties, buttons, tote bags, apps, posters en postkaarten. Haar vrolijke en grappige tekeningen ken je ongetwijfeld van haar column ‘Eva’s gedacht’ in De Standaard waarin ze zichzelf en haar omgeving op de korrel neemt. Lachen kan nooit kwaad. Toch is Eva Mouton bloedserieus als het op haar carrière en liefde voor bloemen en planten aankomt. Groen vormt een inspiratiebron in haar werk. En haar bureau staat er vol van. Naast een stel groene vingers, beschikt Eva over tonnen geduld.

Geduld is een mooie deugd, maar wat heeft het met planten te maken?
Eva: Planten zijn geen wegwerpproducten. Het is niet omdat ze het even moeilijk hebben dat je de hoop moet opgeven. Met de juiste zorg kan je hen er door helpen en ze opnieuw zien groeien. Geduld is een uitdaging die je veel voldoening kan geven. Ik vind het belangrijk dat als je een plant in huis haalt, je er alles aan doet opdat hij zou groeien. Planten zijn als huisdieren. Het zijn levende wezens waar je zorg voor moet dragen.

3K5A5286Op bezoek bij Eva Mouton

Je bent er wel goed in, want jouw woning staat boordevol planten en bloemen.
Eva: De vorige bewoners van dit pand hebben veel planten achtergelaten bij de verhuis. Het is grappig, want als ik erover nadenk, schuilt er achter elke plant wel een verhaal. Ik weet exact waar ik ze van-daan heb gehaald of van wie ik ze cadeau heb gekregen. Zelf geef ik ook continu plantenstekjes mee aan vrienden. Naast al dat groen, hou ik van kleur. Daarom haal ik regelmatig verse en felgekleurde bloemen in huis.

Op bezoek bij Eva Mouton

Is er een plant waar je bijzonder aan bent gehecht?
Eva: Mijn plantenliefde is begonnen bij de sanseveria, waarvan ik er hier verschillende heb staan. Tijdens mijn studies zat ik vast in mijn creativiteit. Ik had slechte punten en voelde mij opgejaagd. Ik heb me toen teruggetrokken in mijn boekjes en ben beginnen te tekenen. Mijn docenten zeiden toen: „We gaan jou erdoor laten, maar je moet van richting veranderen. Je moet naar de vrije grafiek.” Binnen die richting heb ik mijn vertrouwen weer stilaan weten op te bouwen. Ik ben iemand die houdt van rust en stilte. Dus trok ik naar de plantentuin.

3K5A5260Op bezoek bij Eva Mouton

De plantentuin in Gent?
Eva: Ja, om daar wat te tekenen. Het is er warm. En er hangt een rare sfeer. Er is bijna niemand. Toen ik tussen de grote, tropische planten liep, stond er tot mijn grote verbazing ook een afdeling sanseveria’s, dé caféplant bij uitstek. Ik vond het zeer vreemd dat uitgerekend die plant het subject voor onderzoek kon zijn. Ik ben de sanseveria beginnen te tekenen en te etsen. En wanneer ik vastzit, grijp ik altijd terug naar de sanseveria.

En naar cactussen, als ik naar de rest van jouw illustraties kijk.
Eva: Ik ben me aan het verdiepen in duurzaam leven en de zerowaste cultuur. Hoewel ik denk dat ik goed bezig ben, kom ik na een winkelbezoek toch nog thuis met een plastieken zak in de hand. Ik zat op het toilet en dacht: ik ga wc-rollen recycleren. En zo ben ik uitgekomen bij de reeks cactussen van toiletpapier. Het is ideaal voor wie geen planten kan houden, want ze gaan niet kapot (Lacht.)

3K5A5333Op bezoek bij Eva Mouton

Waarom teken je zo graag cactussen?
Eva: Ik hou er van. Ze vragen weinig onderhoud en ze zijn ontzettend grafisch om te tekenen.
De vorm is grillig en de naalden staan bij alle cactussen anders gepositioneerd. Ze zijn de max, zeker voor iemand die graag lijntekeningen maakt, zoals ik. Ik merk ook dat de plant momenteel terug hip is. Al jarenlang teken ik cactussen, maar nu pas is er belangstelling voor.

3K5A52303N1A3390Heb je de liefde voor bloemen en planten van thuis uit meegekregen?
Eva: We woonden vroeger op een oud klooster. Daar stonden veel planten. Mijn ouders waren er continu mee bezig. Dagelijks hielden ze inspectierondes. De enige keer dat ik mijn vader woedend heb gezien, was toen de kat in de plantenbak van zijn favoriete palm had gekakt. Ik herinner het mij nog goed. De kat vloog meedogenloos over de wasdraad. Daarnaast woont mijn oma in een bos. Zij houdt van Japanse tuinen en orchideeën. Als ze hier is, begint ze meteen in de tuin te werken. Hetzelfde geldt voor mijn ouders. Ze kunnen zich niet bedwingen. Ze moeten mij met raad en daad bijstaan als het op de verzorging van planten en bloemen aankomt. Ik hou vooral van ‘bomma planten’, zoals geranium, sanseveria, clivia, lavendel en kruiden die lekker ruiken. Ik voel me echt goed wanneer ik me laat omringen door groen. Was het al maar lente!

Op bezoek bij Eva Mouton 3K5A5325
http://www.evamouton.be/nl/shop.html