Food & flowers, een geslaagde combo volgens huis.OTTO

Marijke Boesmans maakt creaties met bloemen, die ze plukt van haar eigen bloemenveld. Charlotte Boeyden is gebeten door koken, en staat het liefst achter het fornuis. Onder de naam huis.OTTO brengen ze mensen samen rond een mooi gedekte tafel, een heerlijke maaltijd en prachtige boeketten.

Waar hebben jullie elkaar leren kennen?

Charlotte: Ik heb een blog, of eerder een online platform, waar ik enkele foto’s van projecten op had gepubliceerd. Marijke kende het, en schreef me aan met de vraag om samen te werken. Dit was 2,5 jaar geleden.

3K5A6273

Vanwaar de naam huis.OTTO?

Charlotte: OTTO verwijst naar Yotam Ottolenghi, de Britse chef die een revolutie op het vlak van koken teweeg heeft gebracht. We vonden Otto heel leuk klinken, maar omdat de domeinnaam otto.be reeds bezet was, hebben we besloten om daar het woord ‘huis’ voor te zetten (lacht).

Marijke: En het klopt ook wel. We zijn een huis, omdat we meer aanbieden dan louter maaltijden en bloemen. Bij events staan we ook in voor de aankleding, we maken grafisch werk, foto’s, geven workshops, verkopen bloemen en organiseren brunches.

Charlotte: Steeds met een andere vraag komt men naar ons toe. En dat is wel fijn, want zo doen we nooit tweemaal hetzelfde.

3K5A6296

3K5A6323

Zijn jullie taken strikt gescheiden?

Charlotte: We hebben elk ons eigen ding, maar het overlapt elkaar wel vaak. De ene keer helpt Marijke me met het eten. De andere keer assisteer ik haar met de bloemen. We leren veel van elkaar. Flowers & Food komen niet allebei even vaak aan bod in de projecten die we doen.

Marijke: Volgend jaar staat er een huwelijk op de planning, waarbij Charlotte foto’s gaat nemen, en ik de bloemen voor mijn rekening neem. Huwelijken zijn opdrachten die we vaak lang op voorhand binnenkrijgen, hoewel we ook last-minute aanvragen verwerken, zoals brunches.

Charlotte: En veel vrijgezellenbrunches, een nieuwe hype. Dan maken we bloemenkransjes.

Marijke: De lente- en zomerperiode is voor ons een drukke periode. En dat is logisch, want dan staat mijn veld in bloei.

3K5A6277

Een bloemenveld runnen, hoe gaat dat in zijn werking?

Marijke: Ik heb een veld, waarop ik éénjarige bloemen zaai. Bloemen heb ik van begin juni tot eind oktober. De rest van de maanden ben ik geen bloemiste, en dat vind ik moeilijk. Buiten het seizoen ga ik naar de groothandel en werk ik met bloemen die uit België of Nederland komen. Bovendien werk ik met kleine hoeveelheden. Mijn motto is: waarom overdaad, als het ook simpel kan? Ik wil immers niet mijn ganse veld leegplukken voor één event. Na afloop gebeurt het zelden dat iemand de bloemen verzamelt en meeneemt naar huis. Meestal belanden ze gewoonweg in de vuilbak. De cyclus van de natuur respecteren en seizoensgebonden werken, vind ik belangrijk.

3K5A6442

Is jouw werk als kok ook seizoensgebonden, Charlotte?

Charlotte: Ja. Ik probeer zoveel mogelijk met seizoens- en lokale producten te werken, maar volledig biologisch koken lukt me niet. We hebben gemerkt dat die kosten te hoog liggen voor ons veelal jonge doelpubliek. Basic ingrediënten zijn meestal biologisch, omdat ik ze in grote hoeveelheden kan aankopen.

3K5A6391

Jullie werken met prachtige accessoires. Waar komt het allemaal vandaan? 

Charlotte: Borden, bestek en vazen scoren we in de Kringwinkel, Kapaza, rommelmarkten,…We zijn allebei continu zeer actief op zoek naar materiaal. We hebben een beetje een koopverslaving (lacht). Ik ben perfectionistisch en ik vind het moeilijk om zaken uit handen te geven. Maar Marijke pakt de dingen aan, zoals ik het zelf ook zou doen, en we delen dezelfde esthetiek, dus dat is mooi meegenomen.


3K5A6284

3K5A6349

Je ziet het overal: bloemen zijn hot. Waar komt de bloemenhype plots vandaan?

Marijke: Het is gek, de aandacht die ik nu plots met mijn bloemen krijg. Ik ben er immers al een aantal jaren mee bezig. Misschien is het een hype, omdat we nu meer in beeld brengen wat we doen? Ik heb wel de indruk dat mensen zich afvragen waar bloemen vandaan komen.

3K5A6351

3K5A6343

Welke regels moet je volgen bij het maken van een boeket?

Marijke: Ik kies meestal een vaas met een smal uiteinde. Stelen snij ik schuin aan. Ik raad altijd aan om met hoogte te spelen. Kies voor oneven getallen. Het is beter om met één enkele bloem te werken, dan met twee van dezelfde soort. De manier van bloemen steken bepaalt de vorm van het boeket. Door te spelen, creëer je volume.

3K5A6415

Stel, je hebt een tuintje of een balkon en je wil bloemen zaaien. Welke raad je aan?

Marijke: De meeste bloemen staan graag in volle zon. Je hebt dus een zonnige plek nodig als je bloemen wil zaaien in de tuin, of in potten op het balkon. Bloemen plukken doe je best ’s ochtends. Dan zijn ze nog goed volgezogen met water. Knip ze wanneer ze nog in de knop zijn, maar al wat ‘kleur’ laten zien. Dan gaat je boeket mooi open in de vaas. Maak de stelen schoon, zodat er geen blad in het water komt. Dit zijn mijn favorieten: cosmea (Cosmos), ridderspoor (Delphinium), Zinnia, korenbloem (Centaurea cyanus), klokje (Campanula), duizendblad (Achillea millefolium), gewone margriet (Leucanthemum vulgaire) en juffertje in het groen (Nigella damascena).

3K5A6354

Meer weten? Surf naar www.huisotto.be