De groene kamerplant is weer helemaal hot volgens plantenkweker Dirk Mermans

Wat ooit een hype was in de jaren 70, is weer helemaal terug. We hebben het over grote, groene kamerplanten, waarmee je je woning in een handomdraai transformeert tot een ‘urban jungle’. Groen is populair, tot grote vreugde van plantenkweker Dirk Mermans, die de vraag naar kamerplanten de laatste jaren alleen maar heeft zien toenemen. Hij gunde ons een blik achter de schermen van zijn familiebedrijf in Antwerpen, een kwekerij van maar liefst 20.000 m².

Groen is overal. De hype is ongetwijfeld een goede zaak voor jou.

Jazeker. Vroeger was het modieus om veel kamerplanten in huis te hebben, planten te stekken en te kweken. Nu is er een revival van de kamerplant aan de gang. Heel lang heeft de orchidee, de Phalaenopsis, op de troon gestaan, maar nu willen mensen opnieuw investeren in kamerplanten. Een plant kost iets meer, maar je hebt er dikwijls jarenlang plezier van. En de hype is nog niet over zijn hoogtepunt heen. Ik zie de vraag alleen maar toenemen.

3K5A7096

In je aanbod maak je een onderscheid tussen aardeteelt en hydrocultuur. Wat is het verschil?

Je hebt planten die in volle grond groeien en je hebt de hydrocultuur, waarbij de aarde vervangen wordt door een substraat van gepofte kleibolletjes. Dat laatste komt met een metertje dat aangeeft wanneer je de plant water moet geven. Hydrocultuur was populair in de jaren 70. Nu is het eerder een nicheproduct voor bedrijven en openbare instellingen die voornamelijk kantoorgroen huren en niet kopen.

3K5A7235

3K5A7087

Hoe ga je te werk in de serre? Laat je kleine planten doorgroeien totdat ze volwassen en klaar zijn voor verkoop?

Ik probeer altijd van klein naar groot te werken. Kleine plantjes koop ik aan, ik stek ze en maak er grote van. Ik selecteer enkel die soorten die schaars zijn in aanbod, moeilijk te verkrijgen en te kweken zijn.

3K5A7220

3K5A7110

Planten groeien traag. Hoe weet je nu al welke plant volgend jaar hip gaat zijn? En hoe stem je je aanbod daarop af?

Ik heb ervaring met het spotten van trends. De it-plants komen meestal vanuit Scandinavië overgewaaid. Kijk naar het succes van de Monstera deliciosa en de mosstok die hij nodig heeft om zich aan te hechten. Vroeger was de stok ’n ot done’, maar nu kan het weer. De lange luchtwortels knip ik af voor verkoop, omdat ze tijdens het transport geplet worden. Maar thuis kan je ze zo lang laten groeien als je zelf wil. Je kan de Monstera snoeien, hoewel ik merk dat klanten schrik hebben om hun planten bij te knippen.

3K5A7113

3K5A7141

Naast de klassieke groene, heb je ook bonte varianten. Scoren ze even goed op de markt?

Een bonte Monstera, een variegata, is tweekleurig: wit en groen. De witte kleur loopt door de stengel en het blad. Het is heel decoratief. Ze zijn minder populair, maar daarom niet minder mooi.

3K5A7118

Wat zijn de vijf populairste kamerplanten

  1. Strelitzia nicolaï komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Ik steek deze plant met drie in één pot en laat ze verder groeien. Het is ontzettend sterk en moeilijk te vinden.
  2. Monstera deliciosa (gatenplant) is een echte blijver in de woonkamer en kan ook tegen een beetje verwaarlozing. Ideaal voor wie geen groene vingers heeft.
  3. Zamioculcas zamiifolia (ZZ-plant) is makkelijk te houden. Als je hem koopt, is hij mooi strak. Hij waaiert open bij het groeien.
  4. Hoya Australis is trendy in Scandinavië. Het is een klimplant die we kweken aan een draadzuil. Als de plant bovenaan de zuil komt, knippen we de scheuten af. Maar je kan ze ook verder leiden. Na enkele jaren krijgt hij geurende bloemen.
  5. Aspidistra elatior (beenhouwersplant of slagersplant). Vroeger trof je hem aan in beenhouwerijen, omdat hij bestand is tegen koude en weinig licht. Hij groeit traag en blad per blad.

3K5A7182-Edit

3K5A7208

3K5A7173

Meer info: www.dirkmermans.be