Winterproof je planten

Net zoals wij in de winter een extra dikke trui, knusse handschoenen en veel chocolademelk nodig hebben, zo vragen ook je kamerplanten wat speciale verzorging tijdens de koude wintermaanden. Met deze tips bescherm je je groene huisgenoten tegen de koude en het donker.


Licht in de duisternis
De dagen zijn nu op hun kortst, en dat merken ook je kamerplanten. Zeker planten die al in een wat donkerder hoekje staan, kunnen nu wat last hebben. Heb je nog een plekje in het licht over? Verplaats je planten dan daarheen. In de zomer kan direct zonlicht te fel zijn, maar in de winter kan dit zeker geen kwaad. Als je niet veel lichte ruimte hebt, kan je eventueel ook gebruik maken van fluorescerende lampen. Je kan het je planten ook wat makkelijker maken door hun bladeren stofvrij en proper te houden zodat ze licht sneller opnemen.


Vocht
Minder water geven wil niet zeggen dat je alles helemaal moet laten verdrogen. Denk ook aan de vochtigheidsgraad in je huis. In de winter is je woning vaak minder vochtig, en de warmte van de chauffage vermindert dit nog meer. Wanneer je veel bruine uiteinden bij je planten zet, vinden ze het waarschijnlijk te droog. Zorg ervoor dat je planten toch wat vochtigheid in de buurt hebben door bijvoorbeeld een laagje kiezels onderaan in de pot te leggen. Hier zal het water wat blijven staan en verdampen. Je kan ook af en toe met een spray wat water over de bladeren verstuiven, maar dit moet niet te vaak: om de twee weken is zeker genoeg.

Maak het gezellig
Kamerplanten gedijen het best bij een constante temperatuur, liefst ergens tussen de 12 en 18 graden. Zet je planten dus niet te dicht bij een radiator. Dat wordt veel te warmen en zal de bladeren verbranden. Als je vloerverwarming hebt, zet je je potten best op een verhoogje. Hou je planten ook weg van de vensterbank. Hier staan ze vlak bij het raam en dat kan erg koud en tochtig worden in de winter. Het contrast tussen warm en koud, doet je planten geen goed. Wat ook kan helpen, is je planten groeperen en bij elkaar zetten. Ze zorgen dan zelf voor wat warmte en vocht.

Hou het proper
Heb je toch eens een bruin of verdroogd blad? Geen probleem, dit wil niet (altijd) zeggen dat je hele plant klaar is voor het plantenkerkhof. Haal de bladeren weg zodat ze geen bacteriën of rotting verspreiden. Hou de plant naden ook wat extra in het oog, zodat je zeker bent dat er geen andere ziekte of plaag in het spel is.

Water komt nu later
In de winter hoef je je planten niet veel water te geven. Te veel water geven is zelfs één van de grootste doodsoorzaken bij kamerplanten, zeker in de koudere maanden. Veel planten gaan in een soort van winterslaap, als reactie op het verminderde licht. Omdat ze minder energie verbruiken en minder groeien, hebben ze minder voedingsstoffen en dus minder water nodig. Ook extra voedingstoffen of meststoffen zijn dus zeker niet nodig na de groei- en bloeiperiode. Wanneer moet je ze dan wel water geven? Enkel wanneer de grond echt droog is. Voel even aan de bovenste laag van de potgrond. Dit doe je best voor elk plant apart, omdat dit wel wat kan verschillen. Bij de meeste cactussen of andere woestijnplanten mag je zelfs de hele winter lang stoppen met water geven.