6 musthave boeken voor plantlovers

Slaan de lentekriebels toe maar weet je niet waar beginnen? Heb je wat hulp nodig om je groene dromen waar te maken? Dan komen deze boeken als geroepen. Ontdek welke groenten best groeien op je vensterbank, hoe je je eigen kruidenzalfjes maakt of kijk eens binnen in een cactuskwekerij.

groen in elke ruimteDat Herwig Modeste uit een groene familie komt, is een understatement. Haar grootvader en vader schreven tal van tuinboeken en ook Herwig heeft al meer dan 30 boeken over tuinieren op haar conto staan. Deze keer laat ze haar licht schijnen op kamerplanten in het boek Groen in elke ruimte. Resultaat: een superpraktisch naslagwerk boordevol tips om je eigen urban jungle samen te stellen. In de delen ‘Nice to know’ en ‘Need to know’ zoomt Herwig in op alles wat moet weten om je kamerplant in topvorm te houden: gaande van ‘welke plant past in de badkamer’ tot ‘zo verpot je een kamerplant’ en nog veel meer. In het deel ‘Meet the plants’ vind je een handig overzicht van meer dan 200 planten (!) die netjes gerangschikt staan per stijltype met korte info over de verzorging. Herwig belicht niet enkel de klassiekers, maar haalt ook enkele onbekendere kamerplanten aan. Een aanrader voor zowel beginnende als gevorderde groene vingers.

‘Groen in elke ruimte’ – Herwig Modeste, uitgeverij Terra, € 20

 

How Not To Kill Your Plants

Op dit boek is het nog even wachten, maar de titel belooft alvast veel goeds. How Not To Kill Your Plants zegt het meteen: in dit boek vind je alles wat je moet weten om je geliefde planten in leven te houden en goed te doen groeien. Nik Southern is de vrouw achter Grace & Thorn, een succesvolle bloemen- en plantenstudio uit Londen, die bekend staat hun wilde, natuurlijke stijl met een vleugje humor. De vormgeving van het boek is heel erg fris en zorgt voor een goed overzicht. Meer dan een droge opsommingen van weetjes, geeft Nik ook persoonlijke tips en kom je meer te weten over hoe ze begon, wat haar favoriete planten zijn en hoe je een pinterest perfect plantenhoekje kan maken.

How Not To Kill Your Plants’ – Nik Southern, uitgeverij Hodder & Stoughton, beschikbaar vanaf 15 juni

 

Een tuin onderhouden is helemaal niet zo moeilijk. Dat is wat Kendra Wilson schrijft in Mijn tuin is een parkeerplaats en andere design dilemma’s . De tuin schiet er vaak bij in wegens geen tijd, maar even vaak gewoon omdat we niet goed weten hoe eraan te beginnen. In plaats van alles plat te gooien en een nieuwe oprit aan te leggen, wil Wilson mensen op weg helpen om het beste te maken van hun tuin. Want elk stukje grond is natuurlijk anders. Een rare vorm, te klein, te groot, weinig zon… Heb je een specifiek probleem of ben je gewoon op zoek naar inspiratie? Dit boek doet je zeker en vast nadenken over de mogelijkheden op jouw stukje groen. Van ‘we kunnen nergens zitten’ tot ‘ik hou niet van onkruid wieden’: voor elk probleem krijg je de juiste oplossing.

Mijn tuin is een parkeerplaats en andere design dilemma’s’ – Kendra Wilson, uitgeverij Thoth, € 16,95

Peterselie, tijm en bieslook kennen we allemaal wel. Maar er zijn nog zoveel ontdekkingen te doen in de kruidenwereld. Herbarium geeft je een schat aan informatie. Meer dan 100 kruiden worden belicht, met telkens hun latijnse naam, herkomst, verschillende soorten, handige tips en de beste zaai- en oogsttijden erbij. Van een stoofpotje tot een zalfje tegen spierpijn: kruiden bevatten heel wat goeds. De prachtige, uitgepuurde tekeningen zijn een lust voor het oog. Alleen al om naar de prentjes te kijken is dit boek een must have.

Herbarium’ – Caz Hildebrand, uitgeverij Luster, € 24.95

Weelderige daktuinen. Serres vol lekkers. Wilde boeketten om bij weg te dromen. Groen is genieten, en dat weet Evergreen prachtig te illustreren. Je gaat langs bij een hele reeks inspirerende mensen en locaties, en je krijgt meteen ook heel wat praktische tips erbij. Moet je nog beginnen met je verzameling of ben je al wat verder gevorderd? Dankzij handige info, duidelijke plannetjes en fijne illustraties kan iedereen zijn skills aanscherpen en meteen beginnen! De reportages springen binnen bij originele bloemisten, doorwinterde urban gardeners en prachtige botanische tuinen. Evergreen inspireert en zet je op doorheen de wondere wereld van bloemen, planten en alles groens.

Evergreen’, uitgeverij Gestalten, € 39,90

Ben jij ook zo’n fan van de Botanical Style? Dan kan je je hart ophalen in Botanical Style van styliste Selina Lake. In de verschillende hoofdstukken gaat Selina in op 5 verschillende facetten van de botanische look. Misschien is de shabby chic look van de vintage stijl helemaal je ding. Dan heeft Selina tal van tips voor je in het hoofdstuk ‘Botanisch Vintage’ Of hou je meer van een jungaliscous interieur? Dan kan je je verlekkeren op de plaatjes in het hoofdstuk ‘Tropisch Botanisch’. Ook de liefhebbers van een boho, natuurlijke of industriële look komen kunnen zich laten inspireren. Doorheen de hoofdstukken bots je op je handige DIY’s, praktische tips en stylingadvies. De foto’s zijn prachtig en het boek is zo vormgegeven dat je dingen kan blijven ontdekken. Een boek om in te blijven bladeren…

‘Botanical Style’, Selina Lake, uitgeverij Terra, € 18,99