Urban Jungle in Antwerpen

Dit voorjaar opende het Belgische initiatief Roomin een allereerste tijdelijke ervaringsappartement in Antwerpen. De bedoeling? Bezoekers een origineel interieur zelf laten ervaren, om zo inspiratie op te doen.

De inrichting van het appartement nam Sofie Vertongen voor haar rekening. De onderneemster achter Phytplants.com is immers ook interieurarchitecte, en steekt haar voorliefde voor groen duidelijk niet weg. Planten zijn in elke kamer terug te vinden, in alle mogelijke vormen en maten. Je zou zelfs kunnen spreken van een heuse ‘urban jungle.’

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-1

Starten deed Sofie met de woonkamer, waar groen alomtegenwoordig is. “Mijn inspiratie voor de woonkamer was de groene zetel. Daarop heb ik al de rest gebaseerd”, vertelt Sofie. Ze trok de groene sfeer door met een groene kleur tegen de muren, en talrijke planten op verschillende hoogtes. Gemakkelijk te onderhouden kamerplanten zoals de Kentia en Dracaena staan in mooie potten op de grond, terwijl kleinere plantjes vanop legplanken en zelfs de deurstijlen mooi naar beneden afhangen. Op de schoorsteen pronkt een uitgebreide collectie cacti, terwijl epifyt plantjes – die enkel licht en water nodig hebben – op originele manieren tegen de muur werden gehangen of op het bureau gepresenteerd worden als decoratie. “Het is bewezen dat planten een heel positief effect hebben in een werkomgeving, dus ik zou absoluut aanraden om je bureau ermee te decoreren”, stelt Sofie.

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-6  Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-8

“In de keuken heb ik mij laten inspireren door de oude, originele tegels tegen de muur die mij deden denken aan een bar in Barcelona”, gaat Sofie verder. Ze bracht de strakke keuken in balans met een warme kleur petrolblauw tegen de muren, lange sfeervolle gordijnen én de nodige groene toetsen.

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-58

Achter de wastafel en op de vensterbank staan enkele rozemarijnplanten, die de keuken niet alleen mooier maken maar ook nog eens lekker doen ruiken. In de hoeken van de kamer vechten een gigantische cactus en al even uit de kluiten gewassen Monstera Deliciosa om de aandacht. “Hun felgroene kleur komt prachtig uit tegen het crèmewit van de tegels tegen de muur”, aldus Sofie.

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-53

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-55

Voor de slaapkamer ging Sofie ten rade bij talloze blogs en instagramfoto’s, waaruit ze een heel romantische sfeer destilleerde. Dat vertaalde ze naar zachte, vrouwelijke tinten in het beddengoed en de gordijnen. Ook in de slaapkamer en de badkamerhoek verwerkte Sofie heel wat epifyt plantjes. “Ze zorgen voor een sterk grafische look, wat net weer die andere sfeer aan een ruimte kan geven”, verklaart ze.

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-37 Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-31

Enkele goedgeplaatste wilde bloemen zorgen evenwel voor een mooie balans in de kamer: “Bloemen zijn ideaal om op korte termijn wat met kleur te spelen in een kamer,” zegt Sofie. “Koop een boeket, of speel met enkele losse bloemen en plaats ze in kleine vaasjes doorheen de ruimte.”

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-29

Zelfs de gang van het Roomin appartement werd opgeleukt met groene kamerplanten en Aloe Vera op de kasten, en wie een blik naar buiten werpt door de ramen, wordt getrakteerd op een prachtig zicht op frisse bamboeplanten. Het is duidelijk dat Sofie haar visie van een warme, gezellige thuis heeft kunnen creëren dankzij een gedurfd kleurenpalet én de nodige groene twists.

Roomin-Antwerp-Ilja-Smets-34Foto’s door Ilja Smets