5 dingen die je blokmaatje voor je doet

Wat groen op kot is niet alleen mooi, maar ook echt goed voor je. Maar waarom? Simpel, een kamerplant houdt je in topvorm, zeker in aanloop naar de blok.

Hij zuivert de lucht

NASA deed uitgebreid onderzoek naar de luchtzuiverende werking van planten in afgesloten ruimtes. Planten werden in afgesloten plexiglazen huisjes gezet waarin verschillende soorten chemische gassen werden gespoten. Na een tijdje keken de onderzoekers in welke mate de gassen verdwenen waren. Wat bleek? Bijna alle planten namen iets van de schadelijke stoffen in hun omgeving op. Planten nemen ook CO2 op uit de lucht. Deze stof is op zich niet schadelijk voor de mens, maar draagt wel bij tot de opwarming van de aarde.

Hij verbetert de luchtvochtigheid

Planten zweten, net als wij. Maar in plaats van een onfris geurtje te verspreiden, verbetert je plant de luchtvochtigheid. Hij geeft namelijk vocht af aan de lucht door de huidmondjes in hun bladeren.

Hij maakt je rustig

Slaat de stress genadeloos toe? Geen zorgen, je plant helpt je uit de nood. Onderzoek toonde namelijk aan dat planten een kalmerende werking hebben. Personen die een taak moesten uitvoeren in een kamer zonder planten hadden meer last van een hoge bloeddruk dan zij die dezelfde taak deden in een ruimte waar groen aanwezig was. Ze waren bovendien 10 tot 15% productiever.

Hij maakt het stil

Kakelende kotgenoten aan de andere kant van de muur, een te luide bus onder je raam… allemaal dingen waar je helemaal niet zen van wordt. Je blokmaatje pakt het met plezier aan. Planten zijn namelijk een kei in geluidsoverlast terugdringen. Met zijn blad vangt je plant geluidsgolven op, verspreid ze of kaatst ze terug. Onderzoek wees uit dat sommige planten wel tot 5 decibel konden laten verdwijnen. En hoe meer planten je hebt, hoe beter ze het geluid dempen. Reden te meer om je plantenfamilie uit te breiden

Hij maakt je productiever

De oude Grieken kenden het positieve effect van de natuur al. Al wandelend in de tuin, losten ze de meest complexe vraagstukken op. Met groen in de buurt bereik je namelijk een dieper denkniveau en kom je tot creatievere ideeën en betere oplossingen.

Heb je (nog) geen groene vingers? Deze planten voor echte groentjes krijg zelfs jij niet kapot.