Wat te doen in april?

Spic & span

Ben jij al flink aan het scrubben voor een lentevelletje? Je terras of balkon snakt ook naar een opfrisbeurt! Schuren, die handel, met een sopje van bruine zeep, of met warm water met sodakristallen. Bleekwater (javel) en azijn laat je in de kast. Veel mos en groene aanslag? Schrob met wit zand, ’t is goedkoop en efficiënt, en het vult meteen de voegen bij.

DSC_0244 terras

Blote voeten

Ga voor een giga-lenteboost! Spring uit je bed en loop op je blote voeten op het bedauwde gazon. Gil er gerust op los, want ja, het is inderdaad héél fris en nat, en het kriebelt tussen je tenen. Maar wat een geweldige wake up. Laat je planten mee boosten, en zet ze ook eens met de voeten bloot. Haal ze uit de pot, schud er zoveel mogelijk potgrond af – pulk er gerust wat van tussen de wortels – en plant ze in een vers bedje van nieuwe potgrond.

Vitaminekuur, nu!

Jij een vitaminekuur, je planten een vitaminekuur. Trek naar de plantenapotheek bij uitstek – het tuincentrum – en vraag naar het beste oppepmiddeltje voor je terraslievelingen, kruiden en moestuinbak. Zorg dat je altijd een fles vloeibare voeding voor terrasplanten in de kast hebt staan.

Terras verplanten water geven enz

Frisse coupe

Niets zo goed voor je lente-ego als een nieuwe coupe. Haal de schaar boven en zet je kruiden in de kappersstoel. Knip de droge steeltjes van de lavendel af, snoei de tijm en rozemarijn terug in vorm en knip de bruine topjes van de salie weg. Houd al die heerlijk geurende takjes bij, voor een stoombadje, of voor de eerstvolgende barbecue.

Truc van de pro? Geef na het snoeien een vers laagje potgrond én voeding (voor kruiden). Je hebt toch zelf ook al een haarmaskertje gelegd?

Bloesemboost

Een boomgaard in bloei – mooier kan de lente toch niet zijn? Laat je niet ontmoedigen omdat jij geen tuin hebt! Koop een sierappelaartje of een miniperzikboompjes in pot, en geniet van je eigen balkonbloesems. Daarna komen er ook nog appeltjes (of perziken) aan, stel je voor.

Het eerste ei

… wordt nu gelegd! Hoe klein je tuin, terras of balkon ook is, een vogelhuisje is altijd een goed idee. Vooral meesjes zijn enorm sociaal – vaak duiken ze zelfs gewoon een brievenbus in. Elke plek is goed om een kastje op te hangen, als de opening maar niet op het zuidwesten zit – je wilt toch niet dat die piepkleine meesjes nat worden van de regen?

Annie 0102 sfeer vogelhuisje

Shining

Stop! Je woonplanten zijn er ook nog! Na een winter van droge lucht en stoffige verwarming zitten hun bladmondjes helemaal verstopt – hoog tijd om ze weer vrij te laten ademen. Geef je planten een douche met lauw water en wrijf met een sopje van ecologisch afwasmiddel de blaadjes voorzichtig schoon. Spoel af, droog de blaadjes en geef ze een laagje ‘lak’, met bladspray, om weer in volle glorie te schitteren. ’t Is lente voor iedereen.

DSC_0264 kamerplanten naar buiten