Wat kan je planten in april?

Houd jij ook van een tuin of terras vol kleur? Dan moet je nu aan de slag! April is niet alleen hét moment om zomerbloemen te zaaien, maar ook om bloembollen van zomerbloeiers zoals dahlia’s, begonia’s en gladiolen te planten. Je kan ze in volle grond zetten, maar ook in een pot voelen ze zich in hun nopjes. Ze vragen bovendien weinig verzorging, aangezien ze hun eigen ‘voorraadje voedsel’ in hun bol hebben. Zeggen deze namen je niets? We stellen ze graag aan je voor!

Meet the…

  • Dahlia! Je vindt haar in verschillende kleuren en vormen: van schattige pomponbloemetjes tot imposante kleppers van wel een meter hoog. Deze topper houdt van een plekje in de zon.
  • Gladiool! Hij steelt de show met zijn statige look en lange bloei. Je vindt hem in een waaier van kleuren. Wat dacht je van citroengeel, knalrood of flashy roze?
  • Begonia! Je bomma had ze ook in de tuin staan en nu zijn ze weer helemaal hip. De Begonia is een must have voor wie houdt van een retrolook. Je vindt ze in felle knalkleurtjes, maar ook in trendy pasteltinten.
  • Lelie! De trotse lelie is het toppunt van elegantie. Haar bloemen zijn niet alleen prachtig, ze ruiken ook nog eens heerlijk. Een plekje in de halfschaduw vindt ze heerlijk.
  • Allium! Deze kleurrijke plant wordt ook wel sierui genoemd. Haar prachtige, bolvormige bloemen in schitterende kleuren knallen je zo de zomer in.
Bloembollen van zomerbloemen planten

V.l.n.r. daglelie, Dahlia, Allium en Begonia

In de winkel

Kies grote en stevige bloembollen. Bloembollen die er wat verschrompeld uitzien en vlekjes hebben, laat je beter links liggen.

Bloembollen planten, zo doe je dat!

Bloembollen kunnen zowel in volle grond als in pot. Let er wel op dat je pot voldoende groot is.

  1. Bekijk even waar je de bloembollen wilt planten. De meesten vertoeven graag op een zonnig plekje.
  2. Het belangrijkste bij het planten van bloembollen is de diepte waarop ze geplant worden. Als algemene regel kan je stellen dat bloembollen steeds zo diep moeten geplant worden als 2 à 3 keer hun grootte. Dus een bloembol van 5 cm lang, plant je 15 cm diep. Sommige bloembollen vragen een andere diepte. Kijk dus altijd nog een keer op de verpakking.
  3. Plant de bloembol met de punt naar boven.
  4. Bedek met grond en druk aan. Let op dat je de punt niet beschadigt.

TIP: De meeste bloembollen zijn niet bestand tegen vorst. Wil je volgend jaar nog eens genieten van hun bloei? Dan moet je ze uitgraven en binnen droog en koel bewaren. Volgende lente kan je ze dan opnieuw uitplanten.

Blijf jij graag op de hoogte van wat je allemaal kan doen in je tuin of op je terras? Houd dan zeker onze blog in de gaten. Elke maand geven we in de groenkalender tips om aan de slag te gaan.