Zo houd je je plantje in topvorm

Haalde jij je gratis plantje al bij het Floor-busje? Ontdek hier hoe je het in topvorm houdt.

Peperplantje

peper - resultaat 6_445x480

Geef regelmatig water. Zorg dat de grond in de pot niet uitdroogt, maar voorkom ook dat de plant natte voeten krijgt. Daar houdt hij namelijk niet van. Zet op een lichte plek. Opgelet: kijk goed na of je peperplantje al dan niet eetbaar is. Die info vind je normaal gezien op het plantenetiket.

Klimop

04.klimop.6_640x426

©Mooiwatplantendoen.nl

Een op en top Europese plant! Hij is dus gewend aan een koeler klimaat en kan best tegen een stootje. Zet liever niet in de volle zon. 1 keer per week water geven is voldoende. Wist je trouwens dat de klimop één van de meest luchtzuiverende planten is?

Azalea

12_Azalea3_319x480

©Mooiwatplantendoen.nl

Dit is er een eentje voor gevorderden. Maar als je deze full-on diva tevreden kan houden, geniet je wel wekenlang van haar mooie bloemen. Zet niet in direct zonlicht. Geef niet te veel of te weinig water. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil? Dan zit je goed. Geef ze af en toe een oppepkuur door haar enkele minuten onder te dompelen in een emmer water. Laat daarna goed uitlekken.

Vetplantje of cactus

cactus_interieur_zonder logo(5)_640x427

De vetplant en cactus zijn echte knokkers. In de natuur vind je hen in de woestijn. Dus jouw kot overleven ze zeker! Zet op een lichte plek. Geef regelmatig water in de zomer. In de winter hooguit maandelijks. Het motto? Liever te weinig dan te veel.

Dipladenia

Dipladenia - resultaat 5_518x480

De Dipladenia houdt van een lichte plek. Hoe lichter ze staat, hoe meer bloemen ze krijgt. Geef elke week water. Zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan. Anders gaan de wortels rotten.

Kalanchoë

01_Herbalizer_munt_kalanchoe_640x427

De Kalanchoë zet je best op een zonnige plek. In de zomer kan je haar ook op je balkon of terras zetten. Geef in de zomer 1x per week water. In de winter is 1x om de 2 weken voldoende.

Bromelia

bromelia_interieur_zonder logo(3)_640x427

Deze zotte sixtiesplant ziet er veeleisend uit, maar niets is minder waar. Wat drinken en een fijne plek; dat is alles wat de Bromelia nodig heeft. Met een minimum aan zorg bloeit ze wel 3 tot 6 maanden. 1x per week water geven is genoeg.

Potroos

potroos_interieur_zonder logo(41)_640x427

Net zo classy als Grace Kelly, dat is de potroos. Direct zonlicht vindt ze prima, maar dan heeft ze wel elke dag water nodig. Anders is elke twee á drie dagen wat water voldoende.

Croton

croton.4_511x768_319x480

©Mooiwatplantendoen.nl

Qua verzorging heeft deze groene rebel niet veel noten op zijn zang. Houd de potgrond vrij vochtig in lente en zomer. De rest van het jaar giet je met mate.

Vleesetertjes

©Mooiwatplantendoen.nl

De meeste vleesetende planten houden van volle zon en natte voeten. Geef dus zeker voldoende water. Haal dode bruine blaadjes en kelken weg. Zo voorkom je schimmel. Leuk maar niet slim: de val van vleesetende planten met je vinger dicht laten slaan. Dit kost de plant veel energie en hij krijgt er geen maaltijd voor terug. Een val kan ongeveer zes keer dicht en weer open gaan voordat hij afsterft.

 

P.S. Vallende blaadjes, bruine vlekjes of gaatjes in het blad? Ontdek wat er mis in de tip ‘Wat je kamerplant je wil zeggen’.