Vetplanten zijn de nieuwe cactussen – op bezoek bij Belgicactus

Vetplanten zijn trendy, gemakkelijk in onderhoud en te vinden in duizend vormen en kleuren. Hoewel de plantjes de laatste ja ren overal opduiken, heeft Belgicactus uit Westerlo al dertig jaar ervaring met de kweek ervan. Wat begon als een hobby voor vader Jef Gielis Senior, groeide beetje bij beetje uit tot een kwekerij die prat gaat op innovatie. Zoons Jef Junior en Jan leggen uit hoe het babyplantje op je vensterbank gemakkelijk al een jaar oud is en hoe je het in leven houdt. Ook vertellen ze waarom Belgicactus, ondanks de naam, geen cactussen meer kweekt.

Belgicactus

Het familiebedrijf startte vanuit een hobby.
Inderdaad. Vader begon met het kweken van cactussen als hobby. Hier in Westerlo startte hij dertig jaar geleden het bedrijf op en begon op grote schaal cactussen te kweken, vandaar de naam Belgicactus. Langzaamaan werd de kwekerij uitgebreid, lieten we de cactussen links liggen en stapten we over op vetplanten en sempervivums.

3N1A8413

Cactussen zijn momenteel hip. Vanwaar de keuze om er geen meer te kweken?
Hoewel cactussen nu terug populair zijn, waren ze een hele tijd onhip. De verkoop was fors gezakt en de zaadhandel werd moeilijk bereikbaar. Bovendien moet je veel energie verbruiken om de temperatuur warm te houden. Niemand staat er niet bij stil, maar grote cactussen zijn vaak tientallen jaren oud. We halen onze cactussen bij een andere kweker. Zo houden we het gamma breed. Eigenlijk zouden we onze naam moeten veranderen, maar hij is nu overal bekend.

Hoe zit het met de belangstelling voor vetplanten?
De laatste tien, vijftien jaar is de interesse in vetplanten enorm gestegen. Ze duiken vaker op in magazines en in de stad zie je in winkels en cafés staan. Heel hip zijn de hangende ‘macramépotten’. Grootste voordeel van vetplanten is dat ze makkelijk zijn in onderhoud. Zelfs als je ze even vergeet, zullen ze niet kapotgaan. Bovendien heb je ze in tal van kleuren en vormen. Ons aanbod is enorm gevarieerd.

3K5A0319

Vetplanten zijn ook niet zo duur.
Klopt, maar dat ziet de consument soms anders. Als een van onze vetplanten twee euro kost, dan twijfelen mensen er tien keer over om het mee te nemen. Als ze met z’n vieren op een terrasje zitten, geven ze op een half uurtje makkelijk twintig euro uit. Een plant van ons gaat nochtans jaren mee. Alles is relatief.

Zie je ook trends binnen de vetplanten?
Over heel de wereld hebben de mensen zo hun voorkeuren. In Azië zijn rode kleurtjes heel populair. In Nederland spuiten ze wel eens glitter op de bladeren of verven ze ze in alle kleuren van de regenboog. Dat verkoopt massaal, ook al is het niet gezond voor de planten. Onze klanten gaan vaak voor een mix: een verzameling van verschillende soorten en kleuren.

Duurt het lang om een vetplant te kweken?
Wij doen er ongeveer een jaar over om van zaden of stekjes een vetplantje te maken. Eerst groeit een broedplantje met worteltjes dat in een kluit versneden wordt. Daaraan groeien er nog twee. Dat steken we dan manueel in cactusgrond. Vetplanten hebben grond nodig die snel uitdroogt.

Hoeveel soorten kweken jullie?
We hebben zo’n twee- tot driehonderd soorten vetplanten. De meeste die bij ons buiten staan, zijn sempervivums. Dat zijn wintervaste vetplanten die tegen vriestemperaturen tot -15 graden kunnen. We experimenteren ook door zelf soorten te kruisen. Het duurt wel gemakkelijk tien jaar voor je een sterke, nieuwe soort hebt gemaakt die geschikt is om te kweken en te verkopen. Bij Belgicactus kiezen we voor innovatie, kwaliteit en een breed gamma dat we vaak vernieuwen. Daarom automatiseren we niet. Grote kwekers leveren een beperkt aanbod aan grote winkelketens. Wij leveren aan zij die een grote variatie willen. Klanten maken ook liever zelf een selectie van plantjes.

Enkele tips om je vetplanten in topconditie te houden

  • Geef pas water wanneer ze droog staan. Beter een maand te weinig water dan één keer te veel.
  • Als de blaadjes dik zijn, heeft de plant nog voldoende vocht. Als ze wat platter staan, heeft hij wat water nodig.
  • Hoe minder water ze krijgen, hoe dieper de kleuren. Hoe meer vocht, hoe valer de kleur.
  • Ze hebben ook meer kleur wanneer ze kouder en in de zon staan. In de zomer kunnen je vetplanten dan ook perfect op het terras staan.
  • In de winter kan je ze redelijk koud houden, tot vijf graden, zolang ze niet al te vochtig staan. Water geef je dan slechts om de paar maanden.

Meer info op  http://www.belgicactus.be.