Van grijs naar groen

De zomer is nu echt voorbij, maar dat betekent niet dat je terras of tuin een treurige boel wordt.

Integendeel, heel wat planten behouden hun groene kleur en kunnen de koude wintermaanden makkelijk aan. Er zijn zelf enkel planten die hun bloemenpracht pas in het najaar tonen. Zij zorgen voor de nodige fleur tijdens de grauwe, grijze maanden. Ontdek hier waar je op moet letten wanneer je je potplanten winterproof wil maken.

Groenblijvers

Er zijn heel wat planten die ook tijdens de winter hun bladeren of kleur behouden. Coniferen zijn bij uitstek geschikt om voor een blijvende basis te zorgen. Ze worden nog steeds vaak als haag gebruikt, maar doen het in klein formaat even goed in een pot. Je vindt miniconiferen in verschillende tinten groen, wat een extra leuk effect geeft wanneer je ze combineert. Ook Hedera of klimop blijft het hele jaar door groen. De kruipende stengels zijn een goeie opvuller, en zijn ook mooi als hangplant.
Senecio is eerder grijs van tint, maar zeker niet minder mooi. Integendeel, de gedempte, pastelachtige tint zorgt voor een sfeervol, winters tafereel en steekt mooi af bij andere bloemen, grassen of planten.

Een bloemetje

Een aantal planten bloeien in het najaar of zelfs in de winter. Deze fleurige exemplaren zorgen voor wat leven op je terras. Chrysanten bestaan in honderden verschillende kleuren en gaan vlot mee tot aan de eerste hevige vorst. Erica of winterheide is een groenblijver en krijgt in de winter die typische witte, paarse of roze bloesemwolk. Ook al wordt de Helleborus ook kerstroos genoemd, bloeit deze prachtige plant pas vanaf januari. De elegante groene blaadjes en witte bloemen zorgen voor een mooi winters tafereeltje op je terras.
Cyclamen heeft een wat exotisch uitzicht. De fijne maar felle bloemblaadjes zorgen voor een instant kleurkick. De blaadjes vallen snel slap, maar een portie water lost dit vaak al op.

Contrast

Zorg voor wat kleur en textuur in op je terras. Grassen blijven altijd in en doen het ook goed in pot. De lange stengels zorgen in 1 keer voor een goeie dosis groen en matchen perfect met andere plantjes. De blauwgrijze tint van de Festuca zorgt voor een instant winterprik, de diepgroene Juncus houdt je terras levendig. De pluimpjes aan het uiteinde van een Pennisetum-plantje zijn ook een leuke eyecatcher.
De rode bessen van de Gaultheria zorgen meteen voor een vleugje kerstsfeer. Naast kleur, zorgen de ronde besjes ook voor wat afwisseling. Nog een opvallende potplant is de Skimmia. De groene of bordeaux bollen zorgen voor een speels accent.

Denk aan de vorst!

De vrieskou is de grootste tegenstanders van je planten. Potplanten zijn minder goed beschut tegen de vorst dan planten in volle grond, en vragen dus wat extra aandacht wanneer de temperaturen erg onder nul dalen. De winterharde planten die hier vermeld worden kunnen wel tegen een stootje, maar als het echt te koud wordt – min 10 graden of minder – haal je de planten best even binnen of zet je ze in de grond. Je kan ze ook beschermen door er noppenfolie of vliesdoek rond te wikkelen.

Water en de rest komt later

Potplanten hebben redelijk wat water nodig. Ook wanneer het regent, giet je ze dus best 1 keer per week bij. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan. Wanneer de wortels nat blijven kunnen ze nog minder goed tegen de koude of kunnen ze rotten. Kies dus een pot met een goede drainage of voorzie onderaan in je pot een laagje kiezels zodat het water daar kan verzamelen.