Upcycling: geef je spullen een tweede leven

Net je kamer opgeruimd en heb je een zak vol verwaarloosde of oude spullen? Of sta je op het punt om de zolder onder handen te nemen? Een tip: gooi die oude spullen niet zomaar weg. We zijn er zeker van dat er heel wat (toekomstige) schatten verborgen liggen tussen al die rommel. Zo kan een oude, houten lade perfect dienst doen als bloemenbak. Geef je spullen daarom een tweede, beter leven met upcycling.

Upcycling vs. recycling

Oude melkflessen worden hippe vazen, lepels worden kapstokken, afvalhout wordt een stoel, … Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met upcycling. Laat je creativiteit de vrije loop en maak van oud, verwaarloosd of ongebruikt materiaal iets nieuw en leuk.

En net dat is het verschil met recycling. Als je spullen recycleert, worden ze teruggebracht naar de grondstof waarvan ze gemaakt werden. Zo worden plastic flessen bijvoorbeeld gesmolten en gevormd tot plastic bakjes voor groente en fruit. Bij upcycling geef je je spullen een tweede, beter leven. Diezelfde plastic fles kan je bijvoorbeeld ook doorknippen, verven en versieren tot een leuke vaas.

Maar er zijn nog heel wat andere materialen die perfect matchen met het natuurlijke van bloemen en planten. Denk maar aan houten kistjes die je op je eigen manier organiseert en er leuke potten met bloemen en kruiden inzet.

Waar upcycling allemaal niet goed voor is…

Recycleren is goed voor het milieu, zoveel is zeker, maar ook met upcycling draag je je steentje bij. Door oude spullen niet weg te gooien, verklein je de afvalberg en een planeet met minder afval is een betere planeet.

En als je het ons vraagt, is upcycling veel leuker dan recycleren want je plukt er zelf de vruchten van. Wees maar zeker dat jouw geupcyclede spullen een eyecatcher worden in jouw tuin of interieur.

Upcycling met Floor

Wil je upcycling eens proberen maar heb je wat inspiratie nodig? Zoek een leuke bokaal, glazen fles of pot en ga zelf aan de slag met onze DIY Floorarium. Zo geef je jouw oude spullen een tweede leven als huisje voor jouw plant.