Tuinier je fit en slank

Vergeet de fitness, de buikspieroefeningen en dat lastige lentedieet: door simpelweg te tuinieren word je slank en strak, fit en nog gelukkiger bovenop. Waar wacht je nog op?

 

Met een uurtje maaien, een haag planten, struiken en rozen snoeien of onkruid schoffelen verbrand je ruim 300 calorieën – precies wat je nodig hebt om die laatste winterkilootjes weg te werken. Natuurlijk is de ene klus de andere niet: gras maaien met een handmaaier is zeker dubbel zo lastig als met een zitmaaier en de composthoop keren is een pak zwaarder dan onkruid schoffelen. Maar zelfs met het kleinste tuinklusje smelt je al gauw 200 calorieën weg. Bovendien ben je al die tijd in de gezonde buitenlucht, krijg je meer zuurstof, meer zonlicht en dus extra vitamine D – precies wat je nodig hebt na zo’n lange winter.

DSC_0477 slank en fit

Groene gym

Stop dus met sakkeren als je weer eens het gras moet maaien, en bedenk hoeveel beter je je daarna in je vel zult voelen. Duik snel de tuin in, en zet je lijf in gang. Grasmaaien kan je het best vergelijken met stevig doorstappen op een loopband, compost keren is een vorm van lichte krachttraining en bladharken een perfect alternatief voor het roeitoestel. Zitten je terrassen nog onder een groene laag aanslag of mos, veeg ze met een stevige straatborstel schoon. Houd je die titanenklus een uur vol (wow!), dan heb je wel zomaar eventjes 420 calorieën verbrand. Ben je van plan een moestuin aan te leggen, zet je dan nu aan het spitten: dat is zowat de grootste calorieverslinder onder de tuinklussen. Of heb je zo’n piepklein gazonnetje, dat je nog met de hand maait? Met een uurtje ‘duwen’ verbrand je minstens evenveel overtollige energie.

Fit en slank

Start to Garden

Wees nu ook weer niet te enthousiast, en bouw je tuin workout langzaam op. Steek er zoveel mogelijk afwisseling in. Een half uurtje snoeien, een beetje wieden en een klein lapje grond bewerken, is beter dan op één dag alle hagen te snoeien of verbeten die immense composthopen om te zetten. Neem elk uur een korte pauze, stretch je spieren, vooral je kuiten en armen, en drink genoeg water, zo speel je ook nog eens extra afvalstoffen kwijt.

Gebruik, als het even kan, geen handschoenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bodem een bacterie bevat, Mycobacterium vaccae, die het serotonineniveau in onze hersenen verhoogt – tuinieren maakt je dus niet alleen slank en fit maar ook nog gelukkiger.