Slaap als een roos met kamerplanten in je slaapkamer

Het is een hardnekkig misverstand, dat kamerplanten niet op de slaapkamer thuishoren. Precies het tegendeel is waar. Met een groene ‘bedgenoot’ slaap je stukken beter.

Zuurstof delen

Waarop berustte dat misverstand? Overdag nemen planten koolstofdioxide op en zetten dat onder invloed van het licht om in suikers. Lagere school? Fotosynthese, weet je nog? Een prettig bijproduct van dat proces is zuurstof, die de planten gratis en voor niets uitstoten. Omdat er ’s nachts geen licht is, is er ook geen fotosynthese en verbruiken de planten alleen maar zuurstof. Zuurstof die ook wij ’s nachts broodnodig hebben. Concurrentie dus….

Planten in de slaapkamer: een goed idee!

Planten in de slaapkamer: een goed idee!

Intussen is uit onderzoek gebleken dat van de 5000 l zuurstof die gemiddeld in een slaapkamer aanwezig is, de planten slechts 50 ml gebruiken. Een volwassen schone slaapster of slaper verbruikt tijdens 8 uur slaap zo’n 190 l. De hoeveelheid zuurstof die de planten van ons ‘stelen’, is dus verwaarloosbaar.

Daarmee is niet alleen een argument tegen planten in de slaapkamer ontkracht, er zijn ook heel wat argumenten voor op te sommen. Zo verhogen planten de luchtvochtigheid of houden ze minstens op peil, iets wat in de wintermaanden in centraal verwarmde huizen geen overbodige luxe is. Een voldoende hoge luchtvochtigheid voorkomt irritatie en ontsteking van de luchtwegen. Liever een plant op je nachtkastje dan neusspray en keeltabletten, niet?

Heel wat kamerplanten – zo is gebleken uit een NASA-studie flink wat jaren geleden – zuiveren de lucht ook van allerlei schadelijke chemische stoffen. Het binnenklimaat wordt daardoor heel wat beter, en ook dat is nodig.
Verder werken planten gewoon door hun eigen groene zelf te zijn kalmerend en ontspannend en verminderen ze stress. En laat spanning nu net nefast zijn voor een verkwikkende nachtrust.

De beste groene bedgenoten

In principe kan elke plant een plaatsje krijgen in de slaapkamer, maar uiteraard kies je planten die met de specifieke omstandigheden in jouw slaapkamer overweg kunnen. Geef de voorkeur aan planten die niet al te veeleisend zijn wat verzorging betreft; ze staan in de slaapkamer immers minder in de kijker, zodat je ze ook gemakkelijker vergeet.

Vrouwentongen (Sansevieria)

Sanseveria

Waaraan de Sansevieria deze eerste plaats verdient? Het is niet alleen een ijzersterke en heel gemakkelijke plant, het is ook een van de weinige planten die ’s nachts zuurstof afgeeft!

Geef ‘m een lichte plek als dat kan (ook wat verder van het raam overleeft hij het wel) en giet ‘m vooral niet te vaak. In de winter kan hij makkelijk zes weken zonder water, maar ook tijdens de zomermaanden komt hij met heel weinig water toe. Probeer de temperatuur niet onder 14° C te laten zakken.

Graslelie (Chlorophytum)

GraslelieNog zo’n oersterke kamerplant en een uitstekende luchtzuiveraar. De jonge planten die aan het uiteinde van de lange uitlopers worden gevormd, doen het uitstekend in een glazen flesje met water. Daarom past de graslelie ook helemaal in de mooie trend van ‘groen in glas’.

Geef ‘m een lichte plek uit de volle zon en houd de potkluit altijd lichtjes vochtig. Een wat koelere kamer vindt hij echt niet erg.

 

 

Sierasperge (Asparagus)

Met zijn fijne blaadjes aan overhangende stengels en zijn eigenzinnige groeiwijze, past de sierasperge helemaal in de urban jungle-trend. Hij doet het goed op een lichte tot half beschaduwde plek en verdraagt ’s winters wat koelere temperaturen (min. 8° C). Laat tussen twee gietbeurten de potgrond lichtjes uitdrogen.

Zamioculcas

De ideale plant als je niet echt groene vingers hebt, en als je houdt van ‘design-planten’. Voor heel weinig aandacht, geeft hij je veel plezier. Met zijn dikke stengels met stevig, leerachtig blad, is hij echt een groen kunstwerk.
Weinig water, droge lucht, te veel of te weinig licht… De Zamioculcas neemt je niets kwalijk. Zorg er alleen voor dat de temperatuur niet onder 15°C daalt.

Kentia palm (Howea forsteriana)

Een palm is altijd decoratief, en dit is een van de sterkere palmsoorten. Daarnaast is het ook een prima luchtzuiveraar. Hij doet het zowel op een lichte als een wat donkerder plek bij een minimum temperatuur van 10° C. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten altijd wat uitdrogen.

kentiapalm

Kentiapalm – bron: mooiwatplantendoen.nl

Klimop

Mooi, past in elke stijl, makkelijk en een goede luchtzuiveraar: wat kun je nog meer van een slaapkamerplant verlangen? Geef klimop met bont blad een zo licht mogelijk plek; hoe donkerder het blad, hoe minder licht hij nodig heeft. Volle zon vindt hij niet zo fijn. Met een temperatuur tussen 12 en 20° C en een of twee keer een slok water per week is hij tevreden.

Aloë vera

AloëMakkelijk en toch heel decoratief: de ideale plant voor wie mooi groen in huis wil, maar niet zo’n krak is in de verzorging ervan.

Een plek in volle zon of in de schaduw, een temperatuur tussen van en 30° C, een lange periode van droogte… de Aloë verdraagt het allemaal. Alleen als je ‘m echt nooit water geeft en ‘m niet verpot als hij echt uit zijn pot is gegroeid, krijg je ‘m kapot.

Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii)

Een vintage-plantje dat vroeger vaak in een sierpot in de vorm van een hoofd werd gezet, en daar met zijn bol van piepkleine, ronde blaadjes een groene ‘haarbos’ vormde.
Slaapkamergeluk staat graag redelijk koel, op een licht beschaduwde plek. Houd de potkluit matig vochtig.

Scindapsus (ook Epripremnum genoemd)

Een sterke klim- of hangplant met uitstekende luchtzuiverende kwaliteiten.
Scindapsus doet het zowel op een lichte plek als in halfschaduw; cultivars met bont blad hebben meer licht nodig. Wat de temperatuur betreft, is hij wat kieskeuriger: temperaturen beneden 15° C verdraagt hij niet. Houd de potkluit gelijkmatig vochtig.

Scindapsus

Scindapsus – Bron: mooiwatplantendoen.nl

Kaapse jasmijn (Gardenia)

Kaapse JasmijnVoor wat het waard is: de sterke geur van de witte bloemen van de Kaapse jasmijn, zou ongeveer hetzelfde effect hebben als kalmeringspillen. Dat is toch voor muizen bewezen. Maar ook mensen zouden in de buurt van de Kaapse jasmijn rustiger worden.

Tijdens de bloei vraagt hij een lichte, eerder warme plek. Is hij uitgebloeid, dan kan hij naar een koelere standplaats verhuizen. Laat de potgrond nooit uitdrogen, maar vermijd natte voeten.

 

 

Opgelet: geur!

Er zijn nog meer kamerplanten die een bijna bedwelmende geur hebben. Denk maar aan bruidsbloem (Stephanotis floribunda), jasmijn (Jasminum officinaes), kamerbrem (Cytisus)… Voor je een geurende plant in je slaapkamer zet, doe je er goed aan uit te proberen of je niet allergisch bent aan de geur. Zet zo’n plant een tijdlang in de woonkamer. Geen allergische reacties? Dan heb je groen licht voor een 100% natuurlijk huisparfum in je slaapkamer.