Op bezoek bij Isabelle: vakantiesfeer in hartje Brussel

Je hebt niet veel nodig om de natuur binnen te halen, zelfs niet in de stad. Isabelle, Koen en hun kat Monty wonen in hartje Brussel. Toch krijg je meteen een vakantiegevoel wanneer je bij hen binnenstapt. En daar heeft haar collectie planten – binnen én buiten – heel wat mee te maken.

Je hebt een mooie collectie kamer- en buitenplanten. Hoe ben je hieraan begonnen?

In mijn vorig appartement – een paar straten hier vandaan – had ik geen geen echt terras, maar wilde ik toch wat groen. Ik had dus wel wat plantjes op de vensterbank, een klein maar fleurig balkonnetje en enkele kamerplanten, maar meer niet. Toen we verhuisden waren we wel op zoek naar een grotere buitenruimte. De planten verhuisden mee en er kwamen er ook een heleboel nieuwe bij.


Heb je altijd al interesse gehad voor groen, planten en tuinieren?

De ouders van mijn vriend hebben enorm groene vingers. Van hen krijgen we dus vaak goede raad, en ik merk ook bij Koen dat hij er toch meer en meer van begint te kennen. Zelf heb ik vroeger geen echte tuin gehad, maar wel een koertje achteraan en een kleine voortuin. Ondanks de beperkte ruimte hebben mijn ouders daar toch echt gezellige plekjes van kunnen maken. Wanneer je op hun koertje binnenstapt, zou je zo denken dat je in Zuid-Frankrijk zit. We hadden ook een tuinarchitect in de familie. Een bezoekje daar was echt een feest. We konden naar hartenlust spelen en rondlopen in hun grote weelderige tuin. Een paradijs! Ik denk dus dat je wel kan zeggen dat we de liefde voor groen beiden van thuis uit meegekregen hebben.

 

Hoe ben je aan je terras begonnen? Had je op voorhand een plan, of laat je het meer wat op je afkomen?

Een beetje van beide. Er waren planten die ik sowieso in mijn collectie wilde, maar het is natuurlijk ook een proces. Een tuin moet groeien. Ook een kleine balkontuin is niet in 1,2,3 af. Sommige planten doen het beter dan andere, soms moeten ze meer of net minder in de zon, … Tuinieren en planten is trial and error, maar dat maakt het ook zo leuk. Ons balkon groeit en beweegt en is elke week anders, zeker in de lente.

Wat zijn je favoriete buitenplanten?
Oleander is een van mijn favorietjes. De bloemen die erop komen zijn zo mooi. Je vindt deze plant vaak in het Zuiden en het roept dus echt een vakantiegevoel op. Eén van onze nieuwste aanwinsten is de magnoliaboom. De bloesems zijn prachtig en geuren ook lekker. Vroeger was ‘Magnolia’ een van mijn lievelingsfilms, misschien ook daarom dat ik er zeker eentje in huis wilde halen.

Waar haal jij je inspiratie?
Ik laat me graag inspireren op vakantie. Zeker in Zuiderse landen zijn ze erg goed in het opfleuren van hun huizen en straten. We gaan vaak naar Spanje en de tuinen daar verrassen me elke keer. Het zijn de kleuren en geuren die het doen. Je vindt er ook heel wat variëteiten, ondanks het drogere klimaat. oleander , hibiscus, cactussen … prachtig!


Vanwaar komen je planten meestal?
Dat hangt ervan af. We hebben enkele tuincentra afgestruind voor we aan het balkon begonnen. We wisten wat we wilden, en zochten echt naar de beste exemplaren. Maar net zo goed werken we met stekjes. Zeker kamerplanten zijn makkelijk zelf te vermeerderen. Niets is zo leuk als een stekje krijgen en dan je plant zien groeien!


Ook de verschillende potten springen in het oog, zit daar een verhaal achter?

Ook die komen een beetje van overal. De juiste potten vinden is niet altijd even makkelijk, soms zelf moeilijker dan een mooie plant kiezen. Het moet passen, maar moet niet te strak zijn voor mij. De potten moeten groot genoeg zijn natuurlijk, maar liefst ook nog mooi om naar te kijken. Ik hou mijn ogen altijd open, ook voor onverwachte opties. We hebben een aantal gietijzeren kuipen die van bij Koen zijn grootouders komen. Binnen hebben we ook een oude wijnkist die dienstdoet al bloempot. Alles kan!

 

Heb je tips voor mensen die hun eigen terras ook wel wat willen vergroenen? Welke planten doen het bij jou bijvoorbeeld goed?
Veel hangt natuurlijk af van hoeveel plaats je hebt. Toch moet je geen schrik hebben om je balkon te vol te zetten. Verschillende planten samen zorgen meteen voor een echt buitengevoel. Hosta is een aanrader. Een klassieker in België, maar met een reden. De bladeren hebben prachtige kleurschakeringen en er bestaan heel wat verschillende soorten in. Het is een relatief makkelijke plant die het in de schaduw goed doet. Ook oleander is een heel dankbare plant. Hij kan tegen een stootje en de bloemen zorgen voor een kleurenboost. Bloemen zijn altijd een fijne extra, we hebben ook margrietjes, campanula en lavendel staan. Ze geven meteen een fris gevoel, en al die kleurtjes maken je meteen vrolijk. Een balkontuin hoeft ook helemaal niet veel te kosten. Zaadjes vind je makkelijk in een tuincentrum. Je moet dan wel ietsje langer te wachten op een grote plant, maar die kan je dan wel helemaal van nul zien groeien. Ik werk ook vaak met stekjes die ik met vrienden of familie ruil. Zo hangt er meteen een verhaal aan je plant.