Lekker lui

Wie niet werken wil, moet slim zijn. Richt je tuin wat anders in, bekijk hem een beetje meer relaxed en kies voor planten zonder zorgen  – voor je het weet ben je een volleerde luie tuinier.

Stop met wieden!

Al eens goed naar de natuur gekeken? Ooit ergens een kaal plekje gezien? De natuur is duidelijk slimmer dan wij, en bedekt meteen wat leeg is. Volg het goeie voorbeeld en zorg dat elke vierkante centimeter van je tuin bedekt is met planten – jammer voor het onkruid.

Bloembollen

Dit zijn met stip de beste anti-onkruidplanten:

1. Geranium of ooievaarsbek. Zon of schaduw, droog of nat, deze perfect winterharde plant trekt op elke plek z’n plan. En hij bloeit als de beste, soms van mei tot november!

2. Smeerwortel (Symphytum). Eh, die plant uit de berm? Jawel, die! Het blad is niet meteen aaibaar – daarvoor is het net iets te ruw – maar de bloemen mogen er wel zijn. Zon of schaduw, het maakt deze plantrekker net uit, alleen van een té droge plek wordt hij kregelig. En het onkruid? Dat maakt geen schijn van kans, bij die opdringerige smeerwortel.

Kleine tuin

 

Groen is altijd schoon

In een tuin met veel schaduw kun je je toch niets mooiers voorstellen dan een tapijt van varens? Vind je ze saai? Dan heb je in de lente nog niet goed naar het ontrollen van hun bladeren gekeken: fascinerend is dat! Of ben je een hostafreak? Of je nu aartslui bent of net supergepassioneerd, hosta’s zijn een must voor elke luie tuinier. Deze plant heeft het allemaal: een blad om in te bijten (dat vinden de slakken helaas ook), superchique bloemen en nul kapsones. Hosta’s groeien het liefst in (half)schaduw, maar er zitten ook zonnekloppers bij, en zelfs soorten die de slakken niet lusten – check bij je kweker of tuincentrum. En het onkruid? Dat stond erbij en dat keek er naar – geen doorkomen aan. Zeker niet met nog wat extra Helleborus, elfenbloemen, longkruid en Kaukasische vergeet-mij-nietjes (Brunnera) in de buurt.

lekker lui hosta

Struiken: the real stars

Struiken staan het jaar rond te pronken, zonder dat je er enig werk aan hebt. Pardon, soms moet je er eentje in de winter kortwieken, maar laat dat nu net het ideale seizoen zijn om voor enkele uurtjes tuingymnastiek. Ga voor struiken die lang en mooi bloeien en in de herfst verkleuren of bessen vormen. Toppers met zero onderhoud zijn het krentenboompje, de sierappelaar, sneeuwballen (Viburnum plicatum) en kornoeljes (Cornus kousa). Gooi er nog wat krokussen en sneeuwklokjes onder en vanaf februari fleurt je tuin op, zonder dat je er ook maar één vinger aan hebt moeten uitsteken. En dan, de kers op de taart: een mooie magnolia in bloei. Neen, voorlopig kom je je luie zetel nog niet uit.

Kleine tuin

Zoek je nog inspiratie voor je stadstuin? Neem dan een kijkje op ons Pinterest-bord ‘Stadstuinieren’.