Kantoorjungle tussen beton

Groen maakt gelukkig, ook op kantoor. Planten in alle vormen en groottes toveren een saai kantoor zo om in een gezellige én productieve plek. Reden genoeg dus om jouw baas te overtuigen de werkplek wat op te fleuren met wat groen of gewoon zélf een plantje op jouw bureau te zetten. Inspiratie nodig? Cecilia Debacker ging langs bij Fosbury & Sons in Antwerpen. 

Eén blik op de kantoorruimte door de glazen deuren bij de receptie zegt genoeg: groen is bij co-working place Fosbury & Sons in Antwerpen meer dan een trendy manier om de ruimte op te smukken. Groen zit in het DNA van dit bedrijf. Dat bevestigt ook Stijn Geeraets, mede-oprichter. “Voor ons begint eigenlijk alles buiten. Zicht op wat groen is absoluut een pluspunt bij het zoeken naar een nieuwe locatie. Hier hebben wij echt geluk: de bomen van het Albertpark zijn onze groene overburen. De verlaagde plafons hebben we eruit gegooid en daarmee de natuur naar binnen gehaald. Ook in de kantoorruimtes die niet aan de straatkant liggen, wilden we dat ‘groene’ idee doortrekken. Dat hebben we gedaan met planten.”

Veel planten; overal waar je kijkt zie je ze staan of hangen, en dat is voor een werkomgeving toch wel bijzonder. “Ik weet niet,” zegt Stijn, “of er in België een kantoor te vinden is met meer groen dan het onze. De bedoeling was om hier binnen iets heel organisch en natuurlijks te creëren. Het is zelfs zo dat we aan de leverancier van de planten te kennen hebben gegeven, dat we niet op zoek waren naar de perfecte planten. Voor ons niets te afgelikt, te ‘shiny’; er mag al eens een geknakt steeltje of een bruin blaadje tussen zitten.”

Iedereen zijn plant
Medewerkster Claire leidt me rond door het enorme kantoor, dat twee verdiepingen inneemt van de voormalige Electrabel-toren. Hier kun je als team of als enkeling je kantoor onderbrengen, of je neemt een abonnement om hier af en toe te komen werken. “Wie hier een kantoor huurt, krijgt een tafel, een stoel én een plant,” zegt ze. “We zeggen wel eens: één plant voor twee personen, waarmee we bedoelen dat bij een groter kantoor meer planten horen. Mensen doen daar wat lacherig over, als je dat zegt, maar zijn achteraf wel blij met hun groene gezelschap. Beeld je deze ruimte in zonder groen: dat zou een saaie bedoening zijn. Glas, staal en beton ogen dan wel hip en trendy, zonder groen blijft het wel heel kil. Bovendien – daarvan zijn we intussen allemaal wel overtuigd – heeft groen een positieve invloed op concentratie, productiviteit, teamspirit en creativiteit.”

Hangen of staan
Planten zijn in de kantoren van Fosbury & Sons op verschillende manieren geïntegreerd. Aan de straatkant is het vintage troef met planten als graslelie in macramé hangers voor de ramen. Door de balustrade van de mezzanine boven de ‘kantine’, hangen planten als een groen gordijn naar beneden. In de gemeenschappelijke werk- en vergaderruimtes staan grote yucca’s, palmen, gatenplanten en andere soorten met een indrukwekkend volume in terracotta en geglazuurde potten. Verderop worden twee werkbladen in het midden van elkaar gescheiden door een rijkelijk beplante, verhoogde plantenbak. “De sfeer die we willen oproepen, “ zegt Claire, “is die van een mooi boutique hotel. Uiteraard draagt ook de keuze van het meubilair en van de stoffen en materialen daartoe bij, maar in het totaalplaatje spelen de planten zeker een belangrijke rol. Een kantoor dat helemaal niet als een kantoor aanvoelt als je er binnen stapt: dat moest het worden.”

Learnings voor andere kantoren

  • Eén plant per twee werknemers is een mooi uitgangspunt.
  • Zet een (grote) plant in elk apart kantoortje.
  • Vervang prikborden of kasten als scheidingswand door verhoogde plantenbakken.
  • Werk met grote planten en/of planten met groot blad; zo haal je veel meer natuur naar binnen.

 

Fosbury & Sons, Mechelsesteenweg 271, 2018 Antwerpen, www.fosburyandsons.com
Interieurinrichting door Going East, www.goingeast.be