Een zomerse minituin op een balkon in de stad

Toen de redactie van Floor aan ons, Britt & Tom van de Woonblog, vroeg om iets te schrijven over planten, namen we de uitdaging meteen aan en staken de handen uit de mouwen.Nu de zomer eraan komt en de ramen naar ons balkon meer en meer open staan,  is het hoog tijd om daar eens wat groen op te zettten. Een minituintje op ons balkon – dat zou het worden!

balkon-woonblog-20

We wonen in het centrum van Antwerpen en hebben jammer genoeg geen tuin, dus elk stukje groen dat we in huis kunnen halen, maakt het er alleen maar mooier op.  Voor ons balkon vatten we het plan op om een mix van bloemen en klimplanten door elkaar te laten groeien tot een wild geheel zoals je dat enkel op ‘den buiten’ tegenkomt.  Een zomers tafereel met de nadruk op kleuren en geuren zodat we ons ook in de stad een beetje in de natuur voelen!

 balkon-woonblog-08 balkon-woonblog-07

Omdat ons balkon piepklein is, kozen we ervoor om een hoek ervan om te dopen tot minituin. We verzamelden enkele vintage houten kisten die hun beste tijd al hadden gehad en in de loop der jaren prachtig zijn verweerd. (Op tweedehandssites vind je ze massaal en ze kosten niks.) Door in de hoogte te werken, konden we op een beperkte oppervlakte meer groen kwijt in onze kisten.

balkon-woonblog-11   balkon-woonblog-14

We stapelden de kisten en bevestigden ze stevig aan elkaar met vijzen. Daarna bekleedden we ze vanbinnen met plastic, vulden ze met potgrond en konden we met planten beginnen.

In de grootste kist staken we een mini boompje dat we konden gebruiken als natuurlijke parasol om wat schaduw op ons balkon te werpen. In de onderste kisten plantten we enkele klimmers die de rest van de zomer hun ding mogen doen op onze ballustrade. We kozen voor verschillende soorten rozen die we door elkaar willen laten groeien, in lichtroze en gele pasteltinten. De overige kisten vulden we op met perkplantjes, het is onze bedoeling dat we ze elk jaar kunnen veranderen zodat we wat variatie hebben. Voor de geur staken we er hier en daar ook nog wat lavendel- en citrusplantjes tussen.

balkon-woonblog-01_big

Naast de gestapelde kisten vulden we nog een aparte grote kist met perkplantjes. Deze kunnen we makkelijk verzetten naar waar we maar willen. Hebben we wat plaats nodig op het balkon? Dan zetten we de perkplantjes gewoon even binnen!

balkon-woonblog-09

Het geheel is perfect zoals we het wilden en geeft meteen een zomerse sfeer aan ons balkon. En ook onze katjes zijn dol op de kisten waaronder ze op warme dagen wat schaduw vinden om lekker te liggen soezen!

balkon-woonblog-21