DIY Floorarium

Een terrarium maken is niet alleen hip en trendy, het is ook makkelijk, snel én budgetvriendelijk.

Wil jij ook je eigen Floorarium maken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je te werk gaat. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen kunstwerkje!

Floor + terrarium = Floorarium

In oktober trekken we naar alle studentensteden in Vlaanderen en geven we studenten de kans om een leuke Floorarium workshop te volgen. In 10-15 minuten maak je gratis je eigen terrarium die je meekrijgt naar huis (of je kot). Op onze blog vind je een overzicht van alle Floorarium workshops met data en starturen.

Heb je geen tijd of past de datum jou niet? Geen nood! Kom even langs, haal je zakje af en ga later thuis zelf aan de slag.

Maak je eigen terrarium

Een terrarium is een afgesloten glazen fles of bokaal met miniplantjes erin. Een gesloten terrarium vormt zijn eigen ecosysteem. Dit wil zeggen dat de plantjes geen verzorging nodig hebben. Ze leven namelijk op gerecycleerde voedingstoffen, water en lucht.

Dit heb je nodig:
  • een glazen fles, bokaal of pot die je kan afsluiten: je hoeft hier helemaal niet voor naar de winkel. Dankzij upcycling kan je een oude pot, bokaal of fles een nieuw, beter leven geven als terrarium. Leuk, toch?
  • een plantje: tijdens onze workshops kozen wij voor deze drie plantjes die familie zijn van de succulenten, nl. sedum rubrotinctum ‘Rosea’, pachyveria opalina en de peperomia equador
  • potgrond
  • hydrokorrels of grind
  • een beker of glas
  • een stokje
  • decoratie: mos, steentjes, …
Stap voor stap naar jouw unieke Floorarium

1.Neem je fles of pot en vul deze met een laag potgrond. Dit zal ongeveer 5 centimeter zijn afhankelijk van de grootte en breedte van jouw gekozen fles of pot. Het is belangrijk dat de kluit van jouw plantje straks helemaal in de potgrond zit.

Vul jouw terrarium met potgrond

2.Neem een beker of glas en vul de bodem met hydrokorrels.

3.Voeg de hydrokorrels toe aan de potgrond.

Vul je terrarium met hydrokorrels

4. Meng de korrels met de potgrond met behulp van een stokje.

5. Maak een kuiltje in de potgrond. Je mag zelf kiezen waar je dat doet, in het midden of aan de zijkant. Er is geen foute plaats.

6. Haal je plantje uit zijn pot en plaats hem in de kuil.

7. Druk de zijkanten van de plant aan met de potgrond. Je kan hiervoor het stokje gebruiken.

8. Tijd om te versieren! Voeg wat mos, steentjes of andere decoratie toe. Ook hier is er geen juist of fout. Je versiert je terrarium zoals jij het mooi vindt.

Ta-daaa! Je Floorarium is nu helemaal af.

Floorarium

Je kan hem op een mooi plek op je kamer of kot zetten. Jouw Floorarium houdt niet van teveel warmte of licht dus je zet hem best niet te dicht bij de verwarming of op een vensterbank. Zoals gezegd heeft een terrarium geen verzorging nodig, maar als je ziet dat hij al snel (na een dag) begint te condenseren, kan je hem best even (een dag of langer) ‘verluchten’ door de pot of fles open te doen. Daarna kan je hem terug afsluiten.

Deel je creatie en WIN een plantencheque van €250!

Heb je een Floorarium gemaakt? Ben je fier op jouw kunstwerkje? Volg @Floorify, neem een foto en deel jouw Floorarium met ons op Instagram met #floorify. Wie weet win jij een plantencheque t.w.v. €250 voor nog meer plantenplezier! Alle details over de Floorarium wedstrijd en het wedstrijdreglement vind je op onze blog.