De roos is en blijft de koningin onder de bloemen. Op bezoek bij rozenkwekerij Wimceco

Met een productie van 4,5 miljoen rozen per jaar, is het best mogelijk dat je ooit wel eens een bloemenboeket van Wimceco hebt ontvangen. De rozenkwekerij uit Boechout behoort immers tot de absolute wereldtop. Zeven dagen op zeven, het hele jaar rond, wordt er geoogst zodat je altijd van verse rozen kan genieten. Danny Van Nuffelen, één van de zaakvoerders, legt uit waarom de roos de ‘koningin onder de bloemen’ blijft en gunt ons een blik achter de schermen. Hij geeft ook negen tips om je rozen vers te houden.

Hoe ben je in de rozenbusiness beland?

Danny: Bloemen kweken zit in de familie. Begin jaren 70 namen mijn ouders het groentebedrijf van mijn grootvader over. Zij begonnen toen met het kweken van snijchrysanten. Tien jaar later maakten ze de overstap naar rozen. In 1999 hebben mijn broer en ik het bedrijf uiteindelijk overgenomen.

3K5A9985

Merk je dat er de laatste tijd een grotere belangstelling is voor bloemen?

Danny: Het valt op dat men steeds vaker voor een bloemenboeket gaat. Vroeger stond er een hele rij planten op de vensterbank voor het raam. Dat zie je nu minder. In bloemenwinkels wordt er vaker om een boeketje gevraagd. En de roos blijft nog altijd de meest populaire snijbloem. Dat is van oudsher al zo. De roos is de koningin onder de bloemen.

3K5A0141

3K5A9964

Waarom houden mensen zo van bloemen?

Danny: Ze worden aangetrokken tot de kleur. En bloeiende planten, zoals de orchidee, doen het ook heel goed. Bloemen zie je leven. Eerst zijn de knoppen nog gesloten, maar daarna gaan ze open en verschijnen er kleurrijke bloemen. Bovendien zijn ze makkelijk in onderhoud. Ze blijven tot twee weken staan en dan ben je er van af. Dan kan je weer voor iets nieuws gaan.

3K5A9844

Zijn er ook trends in rozen?

Danny: Je merkt wel dat het samenhangt met de modekleuren. Maar aangezien de teelt van een rozensoort pas op punt staat na zes à tien jaar, kunnen we daar moeilijk op inspelen. Het is ook gevaarlijk om je te hard te laten beïnvloeden door trendgevoelige modekleuren. De teelt moet immers veel langer meegaan.

3K5A0148

3K5A0062

Hoe kiezen jullie de verschillende rozensoorten?

Danny: In Nederland en Duitsland heb je speciale veredelingsbedrijven. Zij kruisen rozen om tot nieuwe soorten te komen. Die soorten worden aangeplant in ‘showkassen’. Daar kunnen kwekers als wij dan gaan kiezen. Van de nieuwste soorten kunnen we met één enkele rozenstruik bijna tien jaar lang oogsten. Vroeger was dat vaak maar vijf jaar. Onze oudste struik gaat nu al negen jaar mee.

3K5A0203  3K5A0024

Hoeveel rozenstruiken staan hier?

Danny: Het domein is 17.500 vierkante meter groot. Per vierkante meter staan er acht planten. Dus er staan hier zo’n 140.000 planten. Op jaarbasis oogsten we 4,5 miljoen rozen. Zoveel produceren is ook nodig. Rozen planten is een dure onderneming. In de winter worden de serres voortdurend verwarmd. Is er niet genoeg zon, dan geven we de rozen meer licht. Daarvoor hebben we onze eigen generatoren. De warmte die deze opwekken, gebruiken we om de serres te verwarmen.

3K5A9929

Hoe besteden jullie aandacht aan ecologie?

Danny: We gebruiken zo efficiënt mogelijk water. Elke struik heeft een eigen ‘druppelaar’, een buisje waarmee de juiste hoeveelheid water wordt gegeven. Daar voegen we de ideale hoeveelheid voedingstoffen aan toe. Het water dat de rozen niet opnemen, wordt opgevangen en ontsmet zodat het hergebruikt kan worden. Regenwater dat op het dak valt, vangen we op, zodat we zo weinig mogelijk water uit de grond moeten pompen.

3K5A9917

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij rozen?

Danny: Wanneer een rozenstruik ziek wordt, gaat het vooral om een wortelziekte of een schimmel. Hiervoor hebben we producten die we via de druppelaar kunnen toedienen. Insecten hebben we volledig biologisch in de hand. Daarvoor gebruiken we kleine goedaardige beestjes die de larven van schadelijke insecten opeten. Tegen allerlei spinnetjes, bladluizen en andere insecten hebben we beestjes. Daardoor hoeven we ze niet met chemische middelen te bestrijden.

3K5A9842

Hoe lang blijft een roos mooi?

Danny: Als ze vlotjes van de kweker naar de bloemenwinkel gaan, gaat een roos in optimale omstandigheden ze twee weken mee. Hoe lang de roos vers blijft, hangt natuurlijk ook af van hoe je ze verzorgt.

3K5A0118

ENKELE TIPS

  • Plaats de rozen na aankoop zo snel mogelijk in water. Als ze meer dan één uur hebben droog gestaan, laat ze dan eerst enkele uren acclimatiseren in een emmer in een koele ruimte.
  • Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop. Rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan.
  • Gebruik altijd een schone vaas en reinig ze eventueel met wat chloor.
  • Vul de vaas met water en voeg het bijgeleverde snijbloemenvoedsel toe.
  • Snij de stelen schuin aan met een scherp mes. Snij hierbij ongeveer 2cm van de steel af.
  • Verwijder het blad dat onder het water komt.
  • Controleer dagelijks het waterniveau en vul indien nodig bij met proper water.
  • Vermijd tocht, zon, warmtebronnen en rijpend fruit.
  • Voor langer rozenplezier zet je de vaas ’s avonds op een koelere plaats .
  • Snij de rozen na enkele dagen opnieuw schuin aan en ververs eventueel het water.

Meer info over Wimceco: http://www.wimceco.be/

Tekst door Magali Elali

Foto’s door Bart Kiggen