Binnenkijken bij florist Seppe De Bie

Er kunnen nooit genoeg planten en bloemen zijn! Dat is wat je denkt, wanneer je een bezoekje brengt aan de woning van florist Seppe De Bie in Herentals. De bakstenen voorgevel doet niet vermoeden dat er een groene oase achter schuilgaat. Eenmaal binnen, loopt de natuur als een groene draad doorheen het interieur naar de grote, wilde bloementuin achteraan.

Hoe ben je jouw carrière als bloemist begonnen?

Ik heb tuinbouw en -architectuur gestudeerd en kluste bij bij Amaryllis, een bloemist hier vlakbij. Met mijn diploma kon ik als tuinarchitect aan de slag bij Artuin in Lille. Maar omdat ik in mijn job de bloemen te hard miste, ben ik een bijkomende opleiding gaan volgen: Vegetaal Design Meesterbinden in Nederland. Daarna heb ik een sabbatjaar genomen en onderhield ik de tuin van modeontwerper Dries Van Noten. Om mijn horizon te verruimen ging ik aan de slag bij Oogenlust, een grote bloemenzaak in Eersel, dat ook evenementen verzorgt. De periode daar was zeer leerrijk, maar ook stressvol. Door de woon-werkafstand ben ik na vier jaar teruggekeerd naar Amaryllis.

Seppe De Bie

Droom je ervan om een eigen bloemenshop te runnen?

Boeketten maken is echt mijn passie, waarbij ik me laat inspireren door oude schilderijen van bloemenstillevens. Naar alle waarschijnlijkheid zal ik Amaryllis overnemen, en daar ben ik heel blij om. Dan zal ik me verder kunnen specialiseren in unieke en natuurlijke veldbloemboeketten. Op het huwelijk van pianist en componist Jef Neve stond ik in voor de bloemen. Dergelijke opdrachten wil ik vaker doen, maar ook tuinen ontwerpen. Sporadisch doe ik dat voor vrienden. En ook mijn eigen tuin heb ik onder handen genomen. Naast bloemen en tuinen, wil ik in de shop ook kamerplanten aanbieden.

seppe-de-bie-9

Zeggen dat jij iets met kamerplanten hebt, is een understatement. Je huis staat er vol van.

Mijn collectie telt meer dan honderd kamerplanten. De planten die hier staan, heb ik door de jaren heen verzameld. Sommige zijn oud, andere planten heb ik van stekjes en zaden. Achter elk exemplaar dat hier staat, schuilt een verhaal, wat een emotionele band schept.

seppe-de-bie-2

Hoe zorg je met al die kamerplanten voor eenheid in huis?

Planten zijn mooi en brengen leven in elk interieur, maar ze kunnen ze ook onrust creëren. Dit vermijd ik door de rest van mijn interieur sober te houden en zoveel mogelijk met terracottapotten te werken. Terracotta is poreus. Het laat vocht door en de groene of witte patina die zich daarbij afzet, is verweerd en oogt bijzonder decoratief. Om het water op te vangen, voorzie ik glazen, zinken en metalen schaaltjes.

seppe-de-bie-3

Wat doe je met planten waarvan de takken beginnen door te buigen?

De meeste kamerplanten gaan hun eigen weg op zoek naar het beste daglicht, waardoor ze vaak een heel natuurlijke, maar ook grillige vorm aannemen. Als ze te veel uit balans groeien, begeleid ik de takken en laat ik ze aanleunen tegen bamboestokken van verschillende hoogte. Verder hijs ik ze omhoog met onzichtbare visdraad, een linnen koord, hennepkoord of gevlochten vlastouw dat ik met ooghaakjes in de houten raamkozijnen of in de muur bevestig.

Seppe De Bie

Wat ook echt uniek is in jouw huis, is de wintertuin.

Wintertuin is niet de juiste omschrijving. Het is eerder een veranda, waarvan de wanden en het plafond dringend geïsoleerd dienen te worden. Omdat de temperatuur hier tijdens de wintermaanden tot onder het vriespunt daalt, moeten we alle kamerplanten naar binnen verhuizen. Deze beweging voltrekt zich tweemaal per jaar. Het is een hele uitdaging om daadwerkelijk alle planten een optimale plaats te geven. Weggooien doe ik nooit. Ik schenk ze eerder weg of ik geef ze een plaats in de tuin.

Je huis telt ook een prachtige tuin. Is tuinieren een werk van lange adem, of zit het meteen goed?

In de eerste fase heb ik de metershoge klimop flink teruggesnoeid en een felgekleurde bloemenborder aangelegd. De border aanleggen is voor mij een langdurend proces. Een plant komt pas ten volle tot zijn recht in de juiste omgeving. Daarom krijgen veel planten na een tijdje een andere plek. Bij eenjarige planten kies ik vaak voor decoratieve bladplanten. Het voordeel is dat ze het hele seizoen mooi zijn. In mijn plantenkeuze is de kleur van het blad minstens even belangrijk als de kleur van de bloem.

Seppe De Bie

Welke decoratieve bladplanten moet je in huis halen als je houdt van kleur in je interieur?

  • Anthurium clarinervium herken je aan de groene bladeren met witte nerven.
  • Pilea involucrata is een exotische plant met blaadjes met een felgroene rand en een paarsachtige kern.
  • Heel opvallend is de fluweelplant (Gynura aurantiaca). Hij is paarskleurig en harig.
  • Ludisia discolor is een orchidee met dieprode bladeren.
  • Als je houdt van klimplanten: Dioscorea bulbifera heeft een mooi generfd, hartvormig blad.

seppe-de-bie-5

En welke kleurrijke planten doen het goed in de tuin?

  • Siernetel (Plectranthus scutellarioides)
  • Klaverzuring, Geluksklaver (Oxalis triangularis)
  • Kardinaalsmuts (Euonymus alathus)
  • Pluimpapaver (Macleaya cordata)
  • Tuinbegonia (Begonia grandis)

Seppe De Bie

Meer info op www.seppedebie.be

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren