Zo geef je de juiste plant cadeau

Wil je je BFF een groene kamergenoot cadeau doen, maar weet je niet goed welke plant te kiezen? Door gewoon te bepalen welke type zij/hij is – en dat kan voor je beste vriend toch niet zo moeilijk zijn – weet je meteen uit welke planten je kunt kiezen.

De nonchalante of druk-druk-drukke

Profiel: planten zijn niet haar belangrijkste bekommernis. Ze heeft dan ook duizend-en-één andere dingen aan haar hoofd. Studies of een drukke job combineert ze met een al even druk sociaal leven. Natuurlijk weet ze niet meer of en wanneer ze die plant voor het laatst gegoten heeft. Verwelkte bladeren of bloemen weghalen, verpotten, voeding geven… daar komt ze al helemaal niet aan toe.

Plant ID: van planten wil ze wel de lusten, niet de lasten. Voor haar een plant waar je geen omkijken naar hebt, zo een die wat licht, water en temperatuur betreft geen al te hoge eisen stelt.

Het dikblad of jadeplant (Crassula) is zo’n plant. In zijn dikke, vlezige blaadjes slaat hij water op; hem een week of twee, drie (in de winter zelfs langer) uit het oog verliezen, kan dus geen kwaad. Wel integendeel: de potgrond moet echt volledig droog zijn, voor je ‘m weer mag gieten.  Hij vraagt wel een lichte, vrij zonnige plek. Eens die gevonden is, ontpopt hij zich tot een echte ‘no stress’ plant.

Vind je het dikblad wat saai, kies dan voor de flashy Mexicaanse cactusjes, met hun felroze, knalgele, vuurrode of oranje ‘kopjes’ op een groen onderstammetje. Zoals alle cactussen moeten ze nauwelijks worden gegoten, en gaan ze in de winter in rust.

Of ook nog: drakenbloedboom (Dracaena) • Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) • bijna alle cactussen en vetplanten • vingerboom (Schefflera arboricola) • vrouwentongen (Sansevieria) • olifantspoot (Beaucarnea)

Crassula

Crassula

Cactussen

Cactussen

Dracaena

Dracaena – Bron: mooiwatplantendoen.nl

De groene vingers

Profiel: planten hebben voor haar geen geheimen. Meer zelfs: ze zijn haar lang leven. Zij begrijpt hun noden, schenkt ze dag in dag uit aandacht en liefde en voelt zich pas goed als haar planten het goed doen.

Plant ID: elke plant die de reputatie heeft moeilijk of veeleisend te zijn, elke groene huisgenoot met capsones of een eigen willetje, is bij haar aan het juiste adres. Laat maar komen, die uitdaging!

Venushaar (Addiantum raddianum), dat fragiel ogende varentje met kleine, frisgroene blaadjes aan zwarte steeltjes, lijkt niet zo’n moeilijke plant. Toch heeft hij wel wat noten op zijn zang: een lichte plek, maar geen direct zonlicht;  regelmatig water geven, maar ook weer niet te veel (potgrond constant vochtig houden), en dat het liefst met kalkarm water op kamertemperatuur; geregeld ook dompelen en besproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Ook de skeletplant (Alocasia) vraagt je voortdurende aandacht: een constante temperatuur van rond 20° C, veel licht en een hoge luchtvochtigheid, tijdens de groei tweewekelijks wat extra voeding en een geregelde gietbeurt om de potkluit vochtig te houden. Alleen iets voor de echte plantenliefhebber dus.

Of ook nog: Chinese roos (Hibiscus rosa sinensis)  • Calathea • vissenstaartpalm (Caryota mitis) • zebraplant (Aphelandra squarrosa) • krulvaren (Nephrolepis exaltata) • kamerlinde (Sparmannia africana)

Alocasia

Alocasia – Bron: mooiwatplantendoen.nl

De ongeduldige

Profiel: voor haar mag het best wat vooruit gaan. Stekjes opkweken tot volwassen planten, jarenlang wachten op een bloem, tergend trage groeiers… allemaal niet aan haar besteed. Snel resultaat en snel effect is haar motto.

Plant ID: kamerbomen, weelderige planten, snelle groeiers, kortom alle planten die XL zijn of het snel worden, zijn haar ding.

Watercacao (Pachira aquatica) is een vlijtig groeiend  binnenboompje met verdikte, vaak gevlochten stam, met daarop een mooie kroon van kastanjeachtig blad. Omdat hij water opslaat in zijn stam, heeft hij maar elke drie weken een flinke borrel nodig. In de winter wil hij wel regelmatig besproeid worden.

Met de Kentiapalm (Howea forsteriana) doe je de ongeduldige vast ook een plezier. Het is een sterke, snel groeiende palm én een prima luchtzuiveraar.

Of ook nog: gatenplant (Monstera deliciosa) • vioolbladplant (Ficus lyrata) • vingerplant (Fatsia japonica) • graslelie (Chlorophytum) • parapluplant (Cyperus alternifolius) • sierasperge (Asparagus) • kamerwingerd (Cissus)

kentiapalm

Kentiapalm – bron: mooiwatplantendoen.nl

Graslelie in slaapkamer

Graslelie (rechts op de boekenplank)

De trendgevoelige

Profiel: geen nieuwigheid, geen trend, geen hype ontsnapt aan haar aandacht. Ze is meteen mee en vertaalt alles vliegensvlug naar haar eigen situatie. Ze heeft een neus voor trendy plekken en adresjes en past zich moeiteloos aan een nieuwe stijl aan.

Plant ID: voor haar geen planten uit oma’s tijd, tenzij ze het etiket ‘vintage’ verdienen. Planten maken integraal deel uit van de inrichting van haar huis. Kort levende planten zijn geen probleem, wel integendeel: ze maken op het juiste moment plaats voor de volgende nieuwigheid.

Geen hipper groene huisgenoot dan de pannenkoekplant (Pilea peperomioides). Zijn blaadjes als glanzende, leerachtige pannenkoekjes, balanceren op lange, dunne stengels. Als het plantje wat ouder wordt, gaan die stengels ook nog eens kronkelen.  Met een lichte plek uit de volle zon en wekelijks een slok water is hij tevreden.

Ook airplants met hun grillige vormen en vaak bijzondere kleuren, staan nog altijd hoog gerangschikt in de kamerplanten-hitlijst. Deze tillandsia’s leven van licht, lucht en water en hebben geen aarde nodig. Je kunt ze daarom overal in verwerken: in speciale hangertjes van glas of metaal, in potjes, bokaaltjes, schelpen, keien of houten blokjes. Genoeg mogelijkheden om ze ‘in the picture’ te zetten. Beproei ze één of twee keer per week met de plantenspuit, en laat ze goed drogen.

Of ook nog: luchtzuiverende planten zoals lepelplant (Spathiphyllum), vrouwentongen, graslelie (Chlorophytum)… • vetplanten zoals Echevaria, olifantsoor (Kalanchoë beharensis), woestijnroos (Kalanchoë thyrsiflora), sedum… • Rhipsalis  • gatenplant (Monstera deliciosa) • erwtenplant (Senecio rowleyanus) • koffieplant (Coffea arabica)

Spathiphyllum

Spathiphyllum – Bron: mooiwatplantendoen.nl

Rhipsalis – Bron: mooiwatplantendoen.nl

De avontuurlijke/exotische

Profiel: Zij zoekt het tijdens vakanties wat verder van huis. Tropische stranden, mysterieuze jungles, droge woestijnen, indrukwekkende rijstvelden of majestueuze gebergtes zijn haar favoriete bestemmingen. Thuis koestert ze de herinnering aan die levendige kleuren, die heerlijke geuren en dat weelderige groen.

Plant ID: geef haar maar planten die door hun geur, kleur of groeiwijze uitpakken met hun tropische herkomst.  Aan onopvallende ‘muurbloempjes’ of soorten van dertien in een dozijn, kan ze haar kostbare tijd niet besteden.

Een plant uit het enorme assortiment bromelia’s, is vast een schot in de roos.  Overal in Midden- en Zuid-Amerika zijn deze tropische beauty’s te vinden, op de grond of in de bomen.  Hun bloemen en/of schutbladeren hebben de meest fantastische kleuren en tot de verbeelding sprekende vormen.  Een lichte plek uit de volle zon en erop toezien dat er steeds water in de kelk van de plant staat, is zowat alles wat de verzorging betreft.

De zachtroze kleur van de bloemen van Medinilla zal misschien niet meteen in de smaak vallen, maar de indrukwekkende grootte van die sierlijk afhangende bloemen maakt dat meteen goed. De plant heeft de reputatie ‘moeilijk’ te zijn, maar dat is ongegrond. Denk aan zijn afkomst – een epifyt (die groeit op andere planten) uit het tropisch regenwoud – en je weet dat hij een hekel heeft aan koude en zijn vocht uit de lucht haalt (niet te veel gieten dus, wel zorgen voor een hoge luchtvochtigheid).

Of ook nog: dwergbanaan (Musa tropicana) • vioolbladplant (Ficus lyrata) • pardijsvogelbloem (Strelitzia) • kangoeroepoot (Anizoganthos) • Venusschoentje (Paphiopedilum) • vleesetende planten zoals trompetbekerplant (Sarracenia) en bekerplant (Nepenthes alata) . weelderige hangplanten zoals Scindapsus en Aeschynanthus

Bromelia

Bromelia – Bron: mooiwatplantendoen.nl

Scindapsus

Scindapsus – Bron: mooiwatplantendoen.nl