Kleur in grijze dagen: instant vrolijk met chrysanten

Bij chrysanten denken we in België vaak aan grijze novemberdagen en Allerheiligen. Maar deze kleurrijke plant verdient beter. In onze buurlanden krijgen de opvallende bloesems van de chrysant een vaste plek in de tuin of op het terras. En dat kan zeker ook bij ons! Kweker Peter van Bloemisterij Hendrix-Jacobs is heel het jaar in de weer om ons de mooiste chrysanten te kunnen aanbieden. Op het terras, in een hangmand of in de tuin: zoek al maar een mooi plekje voor je nieuwe groene wintervriend!

Hoe zijn jullie bij chrysanten terechtgekomen?

Mijn broer Koen en ik zitten ondertussen al 24 jaar in het vak. Onze vader had al een kwekerij, en dat zetten wij nu verder. We zijn begonnen in Peer, waar Koen nog altijd heel wat planten en bloemen kweekt. Dat perceel werd te klein en dus begon ik hier in Meeuwen een tweede vestiging. Ondertussen leveren we aan winkels en groothandel in België, Nederland en Duitsland. Al van in het begin zetten we in op chrysanten. Het blijft een veelgevraagde plant en door de variatie is geen jaar hetzelfde.

Hoeveel verschillende soorten chrysanten zijn er dan?

Chrysanten vind je in alle soorten en maten. Grote bloemen, kleine knoppen, in trossen of met enkele bloemen, pompombloemen of ‘spider’-vormig, … Oorspronkelijk waren de bloesems geel maar nu vind je ze ook in heel wat alle kleuren. Er komen ook steeds meer variaties bij. Nieuw bij ons dit jaar is bijvoorbeeld de pistache, met een frisgroen hart en lichtere blaadjes rondom. Ik denk dat de kleuren ook verklaren waarom de chrysant zo populair blijft. In de donkere herfst en winterdagen kan iedereen wel een snufje kleur gebruiken. Met een chrysant kan je de winter nog eventjes uitstellen.


Chrysanten zijn herfstbloeiers, maar jullie beginnen ongetwijfeld al veel eerder met de voorbereidingen van de kweek. Wanneer starten jullie?

In januari bestellen wij de kleine scheutjes. Wanneer die aankomen, planten we ze in potten en zetten we ze in de wachtbedden. Hier blijven de plantjes staan tot ze wat gegroeid zijn en wat stevige wortels hebben. De pot waarin ze staan mag al redelijk gevuld zijn. Nadien, eind mei of begin juni, verhuizen we alle planten naar het veld. Elke week verhuist een nieuw deel naar het veld, zodat we over een langere periode kunnen oogsten. De zomer is voor ons de meest actieve periode omdat de plantjes dan de meeste zorg vragen. Tegen september is het grootste deel onderweg naar de handelaars.


Hoe gaan jullie te werk om de perfecte chrysanten te kweken?

Chrysanten hebben een lange nacht nodig om goed te groeien en mooie knopjes te krijgen. Om die reden worden alle planten verduisterd. Elke avond gaan we het veld op en trekken we een zwart zeil over de planten zodat ze zeker 13 uur in het pikkedonker staan. Elke avond trekken we de zeilen over de plantjes, en ‘s morgens vroeg halen we ze er weer af zodat ze wat zon krijgen. Regen of geen regen, dit werk kunnen we niet uitstellen. Op deze manier versnellen we het groeiproces en zorgen we ervoor dat er sneller knoppen op de planten komen te staan.  Ook het weer is een belangrijke factor in ons werk. Te veel zon zorgt ervoor dat de plantjes te snel knoppen krijgen. Maar te weinig zon is dan ook weer niet goed, dan gaat de groei te traag. Ergens tussenin is perfect, maar helaas hebben we op dat vlak weinig invloed.

Zoals je zegt zijn er echt honderden verschillende soorten chrysanten. Hoe beslissen jullie welke soorten je zal kweken?

Wij bestellen eigenlijk bijna een jaar op voorhand welke soorten en kleuren we gaan kweken. In januari geven wij onze keuze door, maar de plantjes zelf verkopen we pas na de zomer. Dat is vaak nattevingerwerk, zeker naar de kleur toe. Ook binnen bloemen en planten zijn er trends, en het is aan ons om dat wat op te volgen en proberen te voorspellen. Dit jaar is roze heel erg in zien we. Waarom weten we niet, maar onze klanten kunnen de vraag haast niet bijhouden. Daar houden we dan voor volgend seizoen wel rekening mee. Ook per land varieert de smaak. In Duitsland doet geel het altijd goed, in België wisselt men al wat vaker af.

Wanneer zijn chrysanten verkrijgbaar?

In augustus kan je al chrysanten vinden. Zij blijven zeker de hele herfst goed. De laatste stuks gaan bij ons de deur uit in september, Dat zijn de planten die het in de winkels goed doen rond Allerheiligen. Zij zullen mooi in bloei staan in November. Een chrysant is heel onderhoudsvriendelijk en met een minimum aan verzorging gaan de bloesems zeker een aantal maanden mee.

Hoe hou je best een chrysant? En kan je ze ook in volle grond planten?

Dat kan zeker en vast! Hoewel chrysanten vaak in een pot gehouden worden, kunnen ze ook uitgeplant worden. Bescherm de plant wel tegen vorst, daar zijn chrysanten niet goed tegen bestand. Normaal gezien overleeft een chrysant de winter wel en schiet hij het jaar nadien opnieuw in actie. De typische bolle vorm komt dan waarschijnlijk niet meer terug, maar ook in een iets wildere versie is de chrysanten meer dan mooi in je tuin of op je terras. Waar je de plant ook zet, zorg er wel voor dat er wat zon aan kan. Ook als snijbloem is de chrysant enorm veelzijdig. Ze passen goed bij vele andere bloemen en dankzij hun stevige stengels blijven ze ook lang in vorm.